Tiranosaurusi poput vukova lovili u čoporima

Proučavanjem lokaliteta u južnom dijelu američke države Jute, na kojem je prije sedam godina pronađeno groblje tiranosaurusa, paleontolozi su razvili novu teoriju o ovim životinjama

3064 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nakon višegodišnjih istraživanja, paleontolozi kažu da masovna grobnica u Juti pokazuje da dinosaurusi nisu uvijek bili usamljeni predatori, kao što se ranije mislilo, već da su se možda ponašali poput vukova.

Proučavanjem lokaliteta u južnom dijelu američke države Jute, na kojem je prije sedam godina pronađeno groblje tiranosaurusa, paleontolozi su razvili novu teoriju o ovim prastarim životinjama, piše Gardijan.

Koristeći metode geohemijske analize kostiju i stijena, tim istraživača sa Univerziteta u Arkanzasu utvrdio je da su dinosaurusi umrli i zatrpani na istom mjestu i da nisu rezultat grupisanja fosilnih ostataka sa više područja.

Kristi Kari Rodžers, profesor biologije sa Koledža „Makalister“, rekla je da je ovo istraživanje „dobar početak“, ali da će biti potrebno više dokaza prije nego što se utvrdi da su ovi dinosaurusi živjeli u grupi.

"Malo je teže biti siguran da ovi podaci znače da su tiranosaurusi živjeli zajedno u dobra vremena. Moguće je da su ove životinje živjele u nekoj oblasti, a da se pri tome nisu kretale zajedno. I jednostavno, tokom vremena, okupljale se oko sve manjih resursa“, objašnjava Rodžersova.

Paleontolog Biroa za upravljanje zemljištem Alen Titus otkrio je lokalitet na jugu Jute 2014. godine. Iskopavanja traju neprekidno od otkrića zbog ogromne površine na kojoj se lokalitet prostire i velikog broja kostiju.

"Smatram ovo otkrićem koje se doživi jednom u životu. Vjerovatno tokom karijere neću naći lokalitet koji bi bio takvog naučnog značaja“, rekao je Titus tokom onlajn konferencije za novinare.

Usamljenik ili dio čopora

Novo nalazište u Juti je treće masovno groblje tiranosaurusa koje je otkriveno u Sjevernoj Americi i pruža, kako Titus kaže, još dokaza da su tiranosaurusi živjeli u grupama.

Teorija o tome da tiranosaurusi, kojih je, kako su naučnici nedavno procijenili, na Zemlji bilo ukupno dvije i po milijarde, nisu bili usamljenici, javila se prije više od 20 godina kada je na jednom mjestu u Alberti u Kanadi pronađeno više od deset ovih dinosaurusa. Još jedna grobnica pronađena je u Montani i ponovo je pokrenuto pitanje koliko je tiranosaurus bio društveno biće.

Mnogi naučnici su doveli u pitanje tu teoriju, tvrdeći da dinosaurusi nisu bili dovoljno pametni da bi se uključili u sofisticiranu društvenu interakciju, objašnjava Titus. Pored tiranosaurusa, istraživači su na jugu Jute pronašli i sedam vrsta kornjača, više vrsta riba, dvije druge vrste dinosaurusa i gotovo kompletan kostur mladog sada izumrlog aligatora Deinosuchus.

"Biro za upravljanje zemljištem štiti ove fosile kao nacionalno blago. Oni su dio priče o tome kako je nastala Sjeverna Amerika i kako smo, na kraju, nastali i mi“, poručio je Titus.

Bonus video: