Jedna doza Fajzera ili Astrazeneke smanjuje prenos virusa za 50 odsto u domaćinstvu

"Već smo znali da vakcine spašavaju živote, ali ova studija, najopsežnija u stvarnim okolnostima, ukazuje i na smanjeni prenos ovoga smrtonosnog virusa", kazao je britanski ministar zdravlja

4987 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Samo jedna doza Fajzerove ili Astrazenekine vakcine protiv Kovida-19 može smanjiti prenos koronavirusa za gotovo 50 odsto unutar istoga domaćinstva, gdje je rizik od zaraze vrlo visok, pokazalo je istraživanje engleske Agencije za javno zdravstvo (PHE).

Istraživanje pokazuje da je kod osoba koje se zaraze virusom tri nedjelje nakon primanja prve doze neke od te dvije vakcine vjerovatnost prenosa zaraze na članove istog domaćinstva za 38 do 49 odsto manja u odnosu na one koji nisu vakcinisani, stoji u saopštenju PHE.

Taj je nivo zaštite registrovan otprilike četrnaestog dana nakon vakcinisanja i sličan je bez obzira na starosnu dob vakcinisane osobe ili članova domaćinstva.

Britanski ministar zdravlja smatra da je "to fantastična vijest". "Već smo znali da vakcine spašavaju živote, ali ova studija, najopsežnija u stvarnim okolnostima, ukazuje i na smanjeni prenos ovoga smrtonosnog virusa", kazao je.

Prva doza vakcine istovremeno sprječava mogućnost razvoja simptomatskog oblika bolesti kod vakcinisanih osoba. Naime, u roku od četiri sedmice nakon primanja prve doze bilo koje vakcine taj se rizik smanjuje za oko 60 do 65 posto, prenosi Hina.

"Iako je ovaj podatak vrlo ohrabrujući i za vakcinisane osobe, još uvijek je izrazito važno da se i dalje ponašate kao da imate virus", istaknula je Meri Remzi, koja vodi odjeljenje imunizacije u PHE.

Domaćinstvo kao mjesto visokog rizika

Studijom je obuhvaćeno više od 57.000 kontakata iz 24.000 domaćinstava u kojima je vakcinisana osoba naknadno bila pozitivna na koronavirus, a poređenje je napravljeno s gotovo milion kontakata osoba koje se nisu vakcinisale.

Domaćinstva se smatraju mjestima "visokog rizika" kada je u pitanju prenos virusa, a "slični bi se rezultati mogli pokazati i na mjestima sa sličnim rizikom prenosa virusa, poput zatvora ili stanova čiji prostor dijele studenti ili ostali 'cimeri'."

Ranije sprovedene studije PHE pokazale su da su vakcine Fajzera i Astrazeneke do kraja marta spriječile 10.400 smrtnih slučajeva kada su u pitanju osobe starije od 60 godina.

Ujedinjeno Kraljevstvo od početka decembra sprovodi masovnu kampanju vakcinacije i koristi vakcine Astrazeneke, Fajzera i Moderne.

U toj državi se sprovodi jedna od najbržih kampanja imunizacije protiv kovida-19 u svijetu. Dosad je prvu dozu dobilo gotovo 34 miliona stanovnika, a četvrtina ili 13.2 miliona odraslih primila je obje doze.

Bonus video: