italijanski Institut za vulkanologiju

Zbog pojačane aktivnosti Etna porasla nekoliko metara

S površinom od 1.250 km2, Etna je najviši aktivni vulkan u Evropi, a česte erupcije traju posljednjih 500.000 godina

9104 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pojačana aktivnost Etne, čiji veličanstveni obrisi dominiraju istočnim dijelom Sicilije, posebno grada Katanije, rezultovala je time da je vulkan porastao nekoliko metara, pa je danas visok 3.357 metara, objavio je italijanski Institut za vulkanologiju.

"Aktivnost Etne tokom 2021. rezultovala je nakupljanjem većih količina piroklastičnog materijala i slojeva lave na konusu jugoistočnog kratera, najmlađeg i najaktivnijeg od četiri kratera na vrhu Etne, što je dovelo do znatne transformacije obrisa vulkana", stoji u saopštenju Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV).

Zahvaljujući analizi satelitskih snimaka, naučnici INGV-a su zaključili da je jugoistočni krater sada pretekao svog "velikog brata" na sjeveroistoku, koji je posljednjih četrdesetak godina bio najviši vrh poznatog vulkana.

vulkan Etna, Etna
foto: Reuters

Podatak o nadmorskoj visini od 3.357 metara, s greškom od plus ili minus tri metra, dobijen je zahvaljujući snimcima satelita Pleiades, snimljenima u julu u sklopu međunarodnog partnerstva "Geohazard Supersites and Natural Laboratories", što je omogućilo ažuriranje digitalnog modela Etne, prenosi agencija Hina.

Od 1980. vrh vulkana nalazio se na sjeveroistočnom krateru, koji je nakon eruptivnih aktivnosti u septembru 1980. i februaru 1981. dosegao maksimalnu visinu od 3.350 metara. Etna je tada izgubila nekoliko metara zbog klizišta na rubovima kratera te se 2018. godine smanjila na 3.326 metara.

S površinom od 1.250 km2, Etna je najviši aktivni vulkan u Evropi, a česte erupcije traju posljednjih 500.000 godina.