nije precizirano kada se očekuje povratak na zemlju

Kineski astronauti završili rekordnu tromjesečnu misiju u svemiru

Kada bude završena kineska svemirska stanica ličiće na staru sovjetsku stanicu Mir (1986-2001)

1591 pregleda 0 komentar(a)
Prikazivanje misije na televiziji, Foto: Reuters
Prikazivanje misije na televiziji, Foto: Reuters

Trojica kineskih astronauta završila su danas rekordnu misiju od tri mjeseca u svemiru na kineskoj svemirskoj stanici u izgradnji, javila je agecnija Sinhua.

Njih trojica napustila su Zemlju na letjelici Šendžou-12 u junu, a njihova 90-odnevna misija najduža je koju su ikad ostvarili kineski astronauti, navela je kineska agencija ne precizirajući kada se očekuje astronauta povratak na Zemlju.

Prema agenciji letjelica se odvojila od svemirske stanice Tjangong uz koju je bila prikačena tri mjeseca u 8.56 po kineskom vremenu (2.56 po srednjoevropskom vremenu).

U kontekstu tenzija sa Zapadom uspjeh misije je pitanje prestiža za Peking koji je 1. jula proslavio stogodišnjicu Komunističke partije Kine.

Kada bude završena kineska svemirska stanica ličiće na staru sovjetsku stanicu Mir (1986-2001).

Predviđeno je da bude u funkciji najmanje deset godina.

Kina je riješila da izgradi sopstvenu stanicu u svemiru kada su SAD odbile da joj dozvole učešće u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Međunarodna svemirska stanica u kojoj učestvuju SAD, Rusija, Kanada, Evropa i Japan treba da završi rad 2024 godine, mada je američka svemirska agencija Nasa najavila mogući produžetak poslije 2028. godine.

Preporučujemo za Vas