VIDEO Spejseks lansirao: Svemirska letjelica kruži oko Zemlje sa amaterskom posadom, nema astronauta

"Ajde Spejseks" uzviknuo je vođa leta, milijarder Džared Ajzakmen neposredno pred polijetanje

9589 pregleda 1 komentar(a)
Polijetanje svemirske letjelice, Foto: Reuters
Polijetanje svemirske letjelice, Foto: Reuters

Prvi privatni let američke svemirske kompanije Spejseks (SpaceX) krenuo je noćas u orbitu sa četiri amatera, dvoje pobjednika takmičenja, zdravstvene radnice i njihovog bogatog sponzora.

Prvi put svemirska letjelica kruži oko Zemlje sa posadom sastavljenom isključivo od amatera bez profesionalnih astronauta.

"Ajde Spejseks" uzviknuo je vođa leta, milijarder Džared Ajzakmen neposredno pred polijetanje.

Kapsula Dragon sa dva muškarca i dvije žene treba da provede tri dana u kruženju oko planete na neuobičajenoj visini, višoj 160 kilometara od Međunarodne svemirske stanice, prije nego što se ovog vikenda vrati padom u vodu kod obale američke države Floride.

Ovim letom u trku za zaradu od svemirskog turizma ulazi prvi put i osnivač Spejseksa Ilon Mask.

Ajzakmen je treći milijarder koji je krenuo u svemir ovog leta, poslije kratkih svemirskih letova u julu Ričarda Brensona iz Virdžin Galaktika i Džefa Bezosa kompanije Blu Oridžin.

Ajzakmen (38) obogatio se preko kompanije za procesuiranje plaćanja koju je osnovao kao tinejdžer.

Na putu nazvanom Inspirejšnfor (Inspiration4) je 29-ogodišnja Hejli Arseno, koja se kao dijete izliječila od raka kostiju i radi kao pomoćnik ljekara u bolnici gdje je liječena u Memfisu u državi Tenesi.

Ajzakmen je obećao 100 miliona dolara svog novca za bolnicu i apeluje na još 100 miliona dolara donacija.

Na letu su takođe pobjednici aukcije Kris Sembroski (42), inženjer u Everetu, državi Vašington, i Šon Proktor (51) nastavnica na koledžu u Tempeu u Arizoni.

Nekada protivnik svemirskog turizma američka svemirska agencija Nasa sada to podržava.

Reciklirana raketa Falkon poletjela je sa istog Kenedi svemirskog centra koju je kompanija Spejseks koristila za tri prethodna leta sa astronautima za Nasu.

Ovog puta kapsula Dragon cilja na visinu od 575 kilometara.

Iako je kapsula automatizovana četiri putnika na kapsuli Dragon provela su šest mjeseci obuke za let da bi bili spremni za neku vanrednu situaciju.

Za razliku od misija Nase javnost neće moći da sluša ili gleda događaje u stvarnom vremenu.

Sljedeće privatno putovanje Spejseksa početkom iduće godine će biti sa bivšim astronautom Nase koji će pratiti tri bogata poslovna čovjeka u jednonedjeljnu posjetu svemirskoj stanici.

Bonus video: