Inspiration4

Prvi svemirski turisti kompanije Spejseks vratili se uspješno na Zemlju

Prije putovanja njihova obuka je trajala manje od šest mjeseci. Let je bio potpuno automatizovan, ali su oni obučeni da mogu da preuzmu kontrolu ako bi bilo potrebno

8385 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prvih četvoro svemirskih turista kompanije Spejseks (SpaceX) vratili su se na Zemlju, poslije tri dana provedenih u svemiru, uspješno završivši prvu misiju kruženja oko planete bez i jednog profesionalnog astronauta na letjelici.

Kapsula Dragon spustila se sinoć u Atlatnski okean kod obala Floride. Prerbrzo spuštanje spriječeno je zahvaljujući termičkom štitu kapsule koju su zatim ukočila četiri ogromna padobrana.

Slijetanje je obavljeno u predviđeno vrijeme oko 1.00 noćas po srednjoevropskom vremenu (19.00 na istočnoj američkoj obali), prema video prenosu firme Spejseks, milijardera Ilona Maska.

"Ovo je bilo fantastično putovanje za nas i ovo je tek početak", rekao je ubrzo poslije slijetanja komandant leta, milijarder Džared Ajzakmen.

Džared Ajzakmen
Džared Ajzakmenfoto: Reuters

Brod Spejseksa je zatim pokupio kapsulu iz koje je četvoro putnika izašlo sa širokim osmjesima.

Poslije toga treba helikopterom da se prebace do Kenedi svemirskog centra odakle su poletjeli u srijedu uveče i gdje ih čekaju porodice.

Ilon Mask je u tviter poruci napisao "Čestitke Inspirejšn for (Inspiration4)" koristeći zvaničan naziv misije.

Četvoro Amerikanaca putovalo je dalje od Međunarodne svemirske stanice do visine 590 kilometara. Oni su brzinom od oko 28.000 kilometara na sat svakog dana 15 puta obišli Zemlju.

Objavljeni cilj misije je da se napravi preokret u demokratizaciji svemira dokazujući da je kosmos dostupan takođe za posade koje nisu obučavane godinama kao što su astronauti.

Šef misije "Inspiration4" Tod Erikson rekao je juče novinarima da dolazi druga svemirska era i da će putovanja u svemir postati dostupnija običnim ljudima.

Milijarder Džared Ajzakmen, 38-godišnji šef firme za finansijske usluge, platio je desetine miliona dolara Spejseksu, tačna cijena nije otkrivena.

On je ponudio tri mjesta na letjelici nepoznatim ljudima među kojima je bila 29-godišnja medicinska pomoćnica Hejli Arseno.

Spejseks
foto: Reuters

Na letu su još bili i 51-ogodišnja profesorka Šon Proktor i 42-ogodišnji Kris Sembroski, inženjer i bivši pripadnik američkih vazdušnih snaga.

Prije putovanja njihova obuka je trajala manje od šest mjeseci. Let je bio potpuno automatizovan, ali su oni obučeni da mogu da preuzmu kontrolu ako bi bilo potrebno.

Jednom u svemiru oni su sakupljali podatke kao što su srčani ritam, visina kiseonika u krvi, kognitivne sposobnosti što će dozvoliti da se bolje razumije uticaj svemirskog okruženja na početnike.

Oni su takođe mogli da vide kosmos iz svoda za posmatranje postavljenog na letjelici Dragon, da razgovaraju sa glumcem Tomom Kruzom iz svemira, jedu picu, i da uživaju u bestežinskom stanju uz muziku.

Spejseks
foto: Reuters

Samo se jedan manji problem pojavio tokom leta sa sistemom toaleta, ali je rješenje brzo nađeno, rekao je Erikson.

Misija je takođe bila namijenjena za prikupljanje sredstava za dječju bolnicu u Sent Džudu i Memfisu u državi Tenesi gdje radi Hejli Arseno koja je tu i liječena od raka kao dijete.

Na letjelici su i razni predmeti koji treba da budu stavljeni na aukciju, a prihodi su namijenjeni bolnici. Oko 160 miliona dolara je prikupljeno do sada, od toga 100 miliona dao je Džared Ajzakmen.

Reciklirana raketa Falkon poletjela je sa istog Kenedi svemirskog centra koju je kompanija Spejseks koristila za tri prethodna leta sa astronautima za Nasu.

Ajzakmen je treći milijarder koji je krenuo u svemir ovog ljeta, poslije kratkih svemirskih letova Ričarda Brensona u julu iz Virdžin Galaktika i Džefa Bezosa, iz kompanije Blu Oridžin.

Preporučujemo za Vas