Toalet star 2.700 godina otkriven u luksuznoj palati u Jerusalimu

Toaletna kabina je od krečnjaka, bila je veoma rijetka u antičko doba, a do danas je pronađeno samo nekoliko

2581 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako je istakla izraelska Uprava za antikvitrete, tokom arheoloških istraživanja u Izraelu, otkriven je privatni toalet star oko 2.700 godina.

Kabina toaleta napravljena je od krečnjaka u obliku pravougaonika, a toalet je pripadao kraljevskoj vili koja se nalazila u blizini današnjeg starog grada.

Nedaleko od Jerusalima, u naselju Armon Hanatzin, otkrivena je toaletna kabina, kada su rađena iskopavanja za novi turistički kompleks u toj oblasti.

”Samo bogati su sebi mogli da priušte toalete prije 2.700 godina”, rekao je arheolog Izraelske uprave za antikvitete koji je otkrio drevni toalet

Toaletna kabina je od krečnjaka, a bila je veoma rijetka u antičko doba, a do danas je pronađeno samo nekoliko, većina je u gradu Davidu”, rekao je Jakov Bilig, direktor iskopavanja Izraelske uprave za antikvitete.

Kupatilo je imalo izrezbareni kameni toalet sa rupom u sredini, postavljen iznad duboke septičke jame.

Pronađena iskopina datira iz perioda prvog hrama i vjeruje se da pripada “drevnom kraljevskom imanju” koje je postojalo u 7. vijeku prije nove ere, sugerisala je Uprava za antikvitete.

”Privatni toalet je veoma rijedak, i iz tog perioda otkrivenih je samo nekoliko. Samo bogati ljudi tog vremena mogli su da ga priušte svojim porodicama”, istakao je Biling.

”Zadivljujuće je vidjeti kako je nešto što nam je danas očigledno, bilo luksuzni predmet za vrijeme vladavine judejskih kraljeva”, rekao je Eli Eskosido, direktor Izraelske uprave za antikvitete. Dodaje da “Jerusalim ne prestaje da zadivljuje”.

Bonus video: