FDA: Uvećani limfni čvorovi poslije "buster" doze vakcine vidljivi i na mamografu

Nakon dobijanja vakcine, limfni čvorovi u području pazuha ponekad mogu da se uvećaju dok se imunološki sistem aktivira i stvara armiju antitijela

6439 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Kod pojedinih osoba koje su nedavno dobile pojačanu (booster) dozu vakcine protiv kovida-19 dolazi do pojave otečenih limfnih čvorova.

Ljekari kažu da se oko toga ne stvara panika. Otečeni limfni čvorovi prouzrokovani vakcinacijom su privremeni, bezopasni i znak su da vakcina djeluje.

Ali da bi se izbjegla nepotrebna anksioznost i neizvjesnost, žene koje planiraju da idu na mamograf trebalo bi da znaju da bi otečeni limfni čvorovi koji mogu da se pojave odmah nakon doze vakcine mogli da se pojave i na mamografu, rekao je ove nedjelje najviši zvaničnik američke Uprave za hranu i ljekove (FDA), kako prenosi N1.

„Ako ste žena, i planirate da idete na mamograf, a dobili ste vakcinu, obavijetite ljekara o tome“, rekao je dr Piter Marks šef Centra za biološku evaluaciju i istraživanja pri FDA i dodao:

„Ako je već potrebno, prvo bi trebalo da odete na mamograf, pa da primite vakcinu, ili ćete da sačekate nekoliko nedjelja, jer ako se ti limfni čvorovi pojave na mamografu, oni mogu da pokažu lažnu sliku“, rekao je Marks.

On je takođe dodao da je to „zaista bezopasna stvar, osim ako pokreće dodatnu medicinsku istragu, pa je to samo nešto čega treba biti svjestan“.

Da budemo jasni: „Vakcina protiv kovida-19 ne prouzrokuje karcinom dojke niti povećava rizik od karcinoma dojke“, rekla je dr Liza En Mulen, docent radiologije i radiološke nauke na „Johns Hopkins Medicine“ i dodala da „vakcina može da poveća limfne čvorove, a to uključuje i primjenu doze pojačivača (booster)“.

Zašto se to dešava?

Nakon dobijanja vakcine, limfni čvorovi u području pazuha ponekad mogu da se uvećaju dok se imunološki sistem aktivira i stvara armiju antitijela.

„Ti uvećani limfni čvorovi mogli bi da se pojave na mamografiji“, rekla je dr Koni Lehman, šefica snimanja dojki u Opštoj bolnici u Masačusetsu i profesor radiologije na „Harvard Medical School“.

„Vakcina podstiče imunološki odgovor tijela koji je neophodan za borbu protiv koronavirusa, ako uđe u tijelo neke osobe“, rekla je dr Lehman i dodala da su „uvećani limfni čvorovi dokaz da vakcina radi upravo ono što je našem tijelu potrebno“.

Nisu samo vakcine protiv kovida-19 te koje mogu privremeno da promijene izgled limfnih čvorova. I vakcine protiv gripa, vakcine protiv herpesa zostera i vakcine protiv difterije/tetanusa/velikog kašlja (DTP) takođe mogu da dovedu do ove pojave.

Često se povećani limfni čvorovi nakon vakcine protiv gripa pojavljuju na mamografiji u oktobru.

„Volio bih da mjesec za podizanje svijesti o karcinomu dojke pomjerimo sa oktobra na neki drugi mjesec, poput maja ili juna, jer je svake godine i sezona vakcina protiv gripa u to vrijeme“, rekao je Mulen za CNN.

„Vjerovatno ćemo zbog vakcine protiv gripa i uvećanih limfnih čvorova nakon toga često tražiti od žena da urade i dalja istraživanja, da bi bile potpuno sigurne“, rekao je Mulen.

Kako bi žene trebalo da usklade primanje vakcine i mamografiju?

„Žene koje ispunjavaju uslove za dodatnu dozu vakcine i koje takođe planiraju mamografiju u bliskoj budućnosti trebalo bi da provere kod svog ljekara kada to da urade“, rekao je Marks.

Predlog je da se uradi prvo mamografija, pa vakcinacija, ili da se sačeka nekoliko nedjelja nakon vakcinacije, pa da se uradi mamografija.

Dok dr Lehman apeluje na žene da „ne odlažu vakcinaciju i ne odlažu mamografiju“, već da usklade mamografiju sa vakcinacijom i oko toga se konsultuju sa svojim ljekarom.

Bonus video: