Kakav će biti put astronauta koji se vraćaju na Zemlju: 1.600 stepeni, pravilno kočenje obavezno...

Putovanje počinje kad se kapsula u kojoj su astronauti otkači od Međunarodne svemirske stanice

4843 pregleda 1 komentar(a)
Astronauti Međunarodne svemirske stanice, Foto: Screenshot/Youtube
Astronauti Međunarodne svemirske stanice, Foto: Screenshot/Youtube

Četvoro astronauta u utorak bi trebalo da stignu na Zemlju poslije boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a put koji će trajati oko 20 sati imaće i svoje rizične trenutke, navode mediji u Francuskoj koji prate taj događaj pošto je među astronautima Francuz Toma Peske.

Putovanje počinje kad se kapsula u kojoj su astronauti otkači od Međunarodne svemirske stanice.

Astronauti će biti u stalnoj komunikaciji sa inženjerima na Zemlji, jer je prvi od rizičnih trenutaka ulazak u atmosferu, prenijela je francuska televizija El Se I (LCI).

U toj fazi, temperatura može da dostigne 1.600 stepeni Celzijusa.

Ako kočenje ne bude primijenjeno pravilno, kapsula može promašiti ulazak u atmosferu i da se zanosi kroz svemir, ili u najgorem slučaju da sama izgori, dodala je televizija i podsjetila na nesreću 1. februara 2003. kada je sedam ljudi izgubilo život posijle sagorijevanja letjelice.

Kada se ta faza završi, astronauti će imati manje od sat vremena prije slijetanja.

Ostaje da se smanji ogromna brzina kapsule od oko 800 kilometara na sat.

Da bi se to postiglo, uključuju se prvi padobrani na oko deset kilometara od Zemlje, i potom na oko tri kilometra najveći padobran koji će smanjiti brzinu na 20 kilometara sat.

Nekoliko trenutaka kasnije, kapsula će izbaciti sve viškove - gorivo i kiseonik.

Pri samom spuštanju na tlo, određeni uređaji na kaspuli će apsorbovati udar, da bude što blaži.

Jednom na tlu, kapsuli prilazi namjensko vozilo u kojem se nalazi spasilačka ekipa koja pomaže astronautima da izađu, jer ne mogu da hodaju.

Astronauti se odmah stavljaju na stolice i potom su podvrgnuti nizu ljekarskih testova.

Peske će brzo biti prebačen u Keln gdje je sjedište Evropskog astronautskog centra. Tamo će biti najmanje tri nedjelje na rehabilitaciji.

Bivši astronaut Mišel Tonjini ispričao je da za svakog astronauta poslije boravka u svemiru slijedi ponovno navikavanje na Zemljinu težu.

"Najprije će svi biti umorni, jer je put dug", rekao je Tonjini za RTL i dodao da će astronauti na početku samo hodati sat vremena dnevno i tako će postepeno ponovo učiti da hodaju po Zemlji.

Tonjini je rekao da postoje i druge stvari koje treba ponovo naučiti i naveo da je poslije svog prvog leta, okretao glavu na lijevu stranu, jer su mu mišići na desnoj strani vrata bili preslabi.

Pored fizičke rehabilitacije, postoji i psihološka rehabiliticija, jer se mnogim astronautima pojavi neki oblik tuge odlaskom iz svemira, dodao je Tonjini.

Pored Peskea, na Zemlju se vraćaju, astronautkinja Američke svemirske agencije (NASA) Megan Mekartur, Amerikanac Šejn Kimbrou i Japanac Akihiko Hošide.

Bonus video: