Kapsula kompanije Spejseks dovezla novu posadu do Međunarodne svemirske stanice

Prevezla je jednog njemačkog i troje američkih astronauta koji su emocionalno reagovali kada su prvo ugledali međunarodnu stanicu na daljini od 30 kilometara

3746 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP BETA
Foto: AP BETA

Kapsula kompanije Spejseks sa četiri astronauta stigla je danas do Međunarodne svemirske stanice (MSS) gdje će astronauti boraviti do proljeća.

Kapsula je putovala 21 sat od Nasinog Svemirskog centra Kenedi do stanice.

Prevezla je jednog njemačkog i troje američkih astronauta koji su emocionalno reagovali kada su prvo ugledali međunarodnu stanicu na daljini od 30 kilometara. "Prilično fantastičan prizor", rekao je Radža Čari, komandant kapsule Dragon.

"Lebdi u vazduhu i sija kao dijamant. Svi smo prilično uzbuđeni", rekao je njemački astronaut Matijas Mauer.

Spejseks kapsula
foto: AP

Cio let kapsule Dragon je automatizovan a Čari i pilot Tom Maršbern su pratili sisteme kapsule spremni da preuzmu kontrolu ukoliko je potrebno. Pristali su 423 kilometara iznad istočnih Kariba.

Na svemirskoj stanici su ih dočekala tri astronauta umjesto sedam kako je bilo planirano. Spejseks je, naime, vratio četiri astronauta sa Međunarodne stanice u ponedjeljak pošto je lansiranje kapsule sa novim timom više puta odlagano.

U stanici su ostali jedan astronaut američke svemirske agencije NASA i dva ruska astronauta.

Spejseks u svemiru
foto: AP BETA

Nova posada će provesti narednih šest mjeseci u svemirskoj stanici i u tom periodu će biti domaćin za dvije grupe turista. Rusija će lansirati prvu grupu u decembru a Spejseks drugu grupu u februaru ove godine.

Bonus video: