Od četiri vakcine Fajzer stvara najsnažniji imunološki odgovor

"Relativno niskom" koncentracijom antitijela rezultiralo je vakcinisanje Sinofarmom i Sputnjikom V, srednji nivo koncentracije antitijela razvio se kod vakcinisanih AstraZenekom. Uzroci nastalih razlika u imunološkoj reakciji organizma nakon vakcinacije pomenutim vakcinama sada su predmet intenzivnog istraživanja stručnjaka

10108 pregleda 25 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vakcina kompanije Fajzer/Bionter stvorila je najsnažniji imunološki odgovor organizma na kovid-19 od četiri vakcine testirane u sklopu studije koja je pokazala da su osobe vakcinisane Sinofarmom možda najpodložnije infekciji, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Cell Host and Microbe.

Naučnici su uporedili imunski odgovor organizma kod osoba vakcinisanih Fajzero, Sinofarmom, AstraZenekom i Sputnikom V, a studija je sprovedena u julu na 196 u potpunosti vakcinisanih osoba u Mongoliji, gdje su korištene sve četiri vrste vakcina, što je rijetkost, piše Blumberg.

Nivo neutrališućih antitijela na SARS-CoV-2 uveliko je varirao u svakoj od četiri grupe vakcinisanih.

"Relativno niskom" koncentracijom antitijela rezultiralo je vakcinisanje Sinofarmom i Sputnjikom V, srednji nivo koncentracije antitijela razvio se kod vakcinisanih AstraZenekom, a najveći broj antitijela nastao je nakon ubrizgavanja vakcine Fajzer, pokazala je studija.

Rusi kažu da je istraživanje manjkavo

Uzroci nastalih razlika u imunološkoj reakciji organizma nakon vakcinacije pomenutim vakcinama sada su predmet intenzivnog istraživanja stručnjaka.

Ono će vjerovatno uključivati ​​činioce poput količine aktivnog sastojka u svakoj dozi vakcine, kao i interval između davanja prve i druge doze, napisali su autori studije u kojoj su učesotvovali naučnici Univerziteta Stanford, iz Fondacije Onom i Nacionalnog centra za zoonotske bolesti u Ulan Batoru. Rezultati studije objavljeni su u četvrtak.

I varijacije u načinu na koji su vakcina davana mogle su imati određenu ulogu u dobijenim rezultatima.

Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF), koji je učestvovao u razvoju ruske vakcine i zadužen je za njegovu međunarodnu distribuciju, tvrdi da je poređenje učinkovitosti vakcine manjkavo s obzirom na to da je između primjene doze Sputnika V i mjerenja količine antitijela prošlo više vremena nego kod drugih vakcina.

RDIF ističe i da su osobe koje su vakcinisane Sputnikom bile u prosjeku 10 godina starije od onih koje su primile ostale vakcine.

Rezultati su pokazali da bi ljudi vakcinisani Sinofarmom, koji su u vrijeme istraživanja činili 89.2 posto odraslih vakcinisanih osoba u Mongoliji, kao i manji broj osoba vakcinisanih Sputnjikom ili AstraZenekom, mogli biti podložniji koronavirusu zbog već postojećih bolesti, rekli su autori.

Istakli su da će u daljjoj kontroli širenja pandemije kovida u Mongoliji i u svijetu biti potrebne dodatne javnozdravstvene intervencije, poput buster doza, ali i potencijalno jače i učinkovitije vrste vakcine.

Bonus video: