Australijski naučnici ispituju sprej protiv kovida na bazi heparina

Istraživači se nadaju da bi sprej mogao da bude efikasan i u ranom liječenju od kovida, ali i kao maska za nos koja će spriječiti širenje virusa

1287 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Australijski naučnici obavljaju ispitivanje da bi utvrdili da li prskanje u nos krvnog razređivača može da pruži zaštitu od kovida. Sprej za nos koristi jeftini lijek heparin u pokušaju da neutrališe spajk protein koronavirusa.

Kako prenosi BBC, kada se uprska u nos osobe inficirane kovidom trebalo bi da više ne bude zarazna.

Ispitivanje neće biti završeno do sredine naredne godine, a ako njegovi rezultati budu dobri, novi sprej bi mogao da se koristi zajedno sa vakcinama i drugim mjerama.

Istraživači se nadaju da bi sprej mogao da bude efikasan i u ranom liječenju od kovida, ali i kao maska za nos koja će spriječiti širenje virusa, prenosi N1.

Može se koristiti u svakoj situaciji u kojoj se neka osoba nalazi u gužvi, okružena brojnim ljudima, rekao je vođa istraživanja profesor Don Kembel za BBC.

"Za ljude poput mene koji se plaše kovida, ideja da mogu da prsnem ovaj sprej u nos prije nego što odem u prodavnicu ili na fudbal čini me mnogo manje uznemirenim. To je sredstvo koje mi daje kontrolu“, rekao je on.

Mada se i drugi nazalni sprejovi ispituju širom svijeta, ovo je prvi koji koristi heparin, lako dostupan lijek koji se daje ljudima koji imaju problema sa zgrušavanjem krvi.

Bonus video: