Veoma značajan efekat B ćelija na omikron soj

Pošto organizam nauči da prepozna SARS-CoV-2, bilo nakon prirodne infekcije ili nakon vakcinacije, B ćelije stvaraju sveža antitijela protiv virusa ako odranije nema dovoljno antitijela koja cirkulišu u krvi i koja mogu da ga neutralizuju

5123 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Djelovanje antitijela koja proizvode "memorijske B ćelije" imunog sistema može da bude veoma značajno u slučaju omikron soja koronavirusa, čak i ako su oslabljena, vjeruju naučnici.

Pošto organizam nauči da prepozna SARS-CoV-2, bilo nakon prirodne infekcije ili nakon vakcinacije, B ćelije stvaraju sveža antitijela protiv virusa ako odranije nema dovoljno antitijela koja cirkulišu u krvi i koja mogu da ga neutralizuju.

B-limfociti ili B-ćelije spadaju u bijela krvna zrnca (leukocite) i samo oni mogu da stvore plazma-ćelije koje izlučuju antitijela. B-limfociti i T-limfociti zajedno čine takozvani „adaptivni imuni sistem“ koji može da se prilagodi novim ili promijenjenim patogenima.

B limfociti uz T limfocite igraju vitalnu ulogu u odbrani organizma. Glavna funkcija im je da nakon aktivacije i prelaza u plazma ćelije proizvode antitijela (imunoglobuline) te da prelaze u kategoriju memorijskih ćelija.

Ako se B-ćelije aktiviraju preko ovih, tijelu stranih antigena, mogu da se razviju u plazme ili memorijske ćelije koje proizvode antitijela. I što duže ti B-limfociti ostanu u tijelu, to se imuni sistem uspješnije bori sa različitim sojevima virusa.

Otprilike pet do 15 odsto limfocita u krvi su B ćelije, a prisutni su i u slezini, limfnim čvorovima i krajnicima. Njihova primarna funkcija je stvaranje i sekrecija antitijela.

B-limfociti proizvode antitijela samo kad su aktivirani. Sazrijevanje B-limfocita se odvija u koštanoj srži, ali se njihova aktivacija događa u limfnim čvorovima.

U studiji objavljenoj na bioRxiv, koja jošnije prošla recenziju, naučnici su analizirali snagu više od 300 antitijela koje proizvedu memorijske B ćelije, dobije od vakcinisanih dobrovoljaca, ali i osoba koje su prirodno preležale infekciju SARS-CoVom-2.

"Čini se da je omikron uspio da izbjegne vrlo velikom dijelu memorijskih B ćelija", rekli su naučnici, ali dodaju da se "čini da ga još uvijek efikasno prepoznaje 30 odsto ukupnih antitijela i blizu 10 odsto svih moćnih neutrališućih antitijela".

To su, kako prenosi Hina, zaključili Metju Mava i Paskal Šape, naučnici sa univerziteta u Parizu.

Oni vjeruju da bi snažna sposobnost memorijskih B ćelija da reprodukuju i proizvode antitijela mogla da nadoknadi oslabljenu efikasnost tih antitijela za manje od dva dana.

U kombinaciji sa ostalim komponentama imunskog sistema, posebno T ćelijama, efekat B ćelija vjerovatno doprinosi objašnjenju zbog čega se većina vakcinisanih osoba koje se zaraze omikronom ne razboli u tolikoj mjeri da bi im bila potrebna hospitalizaciju, rekli su francuski naučnici.

Bonus video: