HZJZ: Nevakcinisani zdravstveni radnici triput češće pozitivni na koronu

"Buster" doza pruža posebnu zaštitu, pokazalo istraživanje

3424 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je rezultate istraživanja o testiranjima na Kovid-19 u bolnicama, koji pokazuju da je pozitivan nalaz gotovo tri puta češće utvrđen kod nevakcinisanih zdravstvenih radnika u odnosu na vakcinisane, pri čemu "buster" doza pruža posebnu zaštitu.

Cilj istraživanja "Unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite u bolničkom sustavu vezano uz suzbijanje covida-19" bio je utvrditi razlike u prevalenciji pozitiviteta PCR i BAT testa između potpuno vakcinisanih radnika u zdravstvu u poređenju s nevakcinisanim radnicima.

U 12 bolnica bilo je uključeno 1.676 osoba, od koji je za njih 1.371 (81,80 odsto) napravljena analiza. Prosječno je po učesniku istraživanja napravljeno 3,95 testiranja (bilo PCR ili BAT). Od svih ispitanika uključenih u analizu, 831 osoba (60,61 odsto) bila je vakcinisana, dok 540 ispitanika nije bilo vakcinisano, prenosi Večernji list.

Među vakcinisanim ispitanicima njih 57 (6,86 odsto) bilo je pozitivno tokom ispitivanja, a u nevakcinisanoj populaciji njih 101 (18,70 odsto), što znači da je gotovo tri puta češće pozitivan nalaz utvrđen kod nevakcinisanih radnika.

Dodatno je analizom vakcinisanih radnika utvrđeno da je od njih 475, kojima je od "buster" doze prošlo najmanje dvije nedjelje, pozitivno bilo 24 (5,77 odsto), dok je kod 265 koji nisu primili "buster" dozu pozitivno bilo njih 30 (11,32 odsto).

To ukazuje da je u slučaju "buster" doze primijenjene prije najmanje dvije nedjelje rizik od pozitivnog nalaza bio dva puta manji nego kod vakcinisanih koji nisu primili "buster" dozu, navodi HZJZ.

Bonus video: