Ispitanici moraju da budu zdravi i starosti od 18 do 30 godina

Oksford traži dobrovoljce koji će se zarad nauke zaraziti koronavirusom

Prva faza istraživanja, koja je još uvijek u toku, usredsrijeđena je na otkrivanje količine virusa koja je potrebna za izazivanje infekcije, dok će druga imati za cilj da odredi imunski odgovor potreban da se spriječi zaraza, objavio je univerzitet u saopštenju

4982 pregleda 44 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prvo medicinsko ispitivanje na svijetu u kom je dozvoljeno namjerno izlaganje ispitanika koronavirusu traži dobrovoljce radi razvoja boljih vakcina.

Istraživanje Univerziteta u Oksfordu pokrenuto je prošlog aprila, tri mjeseca nakon što je Britanija postala prva zemlja koja je odobrila ispitivanja kovida-19 na ljudima, prenosi N1.

Njegova prva faza, koja je još uvijek u toku, usredsrijeđena je na otkrivanje količine virusa koja je potrebna za izazivanje infekcije, dok će druga imati za cilj da odredi imunski odgovor potreban da se spriječi zaraza, objavio je univerzitet u saopštenju.

Naučnici su blizu utvrđivanja najslabije moguće infekcije virusom koja obezbjeđuje da oko polovina ljudi koji su mu izloženi dobiju asimptomatski ili blagi kovid-19.

Zatim planiraju da izlože dobrovoljce, sve prethodno prirodno zaražene ili vakcinisane, toj dozi izvornog soja virusa kako bi utvrdili koji su nivoi antitijela ili imunskih- T ćelija potrebni za spriječavanje infekcije.

"To je imunski odgovor koji bi trebalo da podstaknemo novom vakcinom", rekla je Helen Mekšejn, profesorka na Univerzitetu Oksford, koja vodi studiju.

Nalazi istraživanja pomoći će da budući razvoj vakcina bude mnogo brži i efikasniji, stoji u saopštenju.

Imunolozi u svijetu pokušavaju tačno da odrede nivo imunske reakcije koju vakcina mora da izazove kako bi došlo do zaštite od bolesti.

Kada se jednom taj nivo otkrije, potreba za masovnim ispitivanjima vakcina uveliko se smanjuje.

Naučnici su desetinama godina koristili ispitivanja na ljudima kako bi razvili tretmane protiv mnogih zaraznih bolesti, ali ovo je prvo poznato takvo istraživanje o kovidu-19.

Negativna strana istraživanja je rizik po zdravlje dobrovoljaca koji obole od koronavirusne bolesti, ali univerzitet preduzima sve mjere opreza.

Ispitanici moraju da budu zdravi i starosti od 18 do 30 godina.

Oni će biti u karantinu najmanje 17 dana, a svi koji razviju simptome dobiće Regeneronov lijek - monoklonska antitijela Ronapreve.