Britanska studija pokazala dramatično smanjenje tumora sa novim pristupom liječenju

Korišćenjem vlastitog tkiva i ćelija mogu se eliminisati nuspojave i rizik od odbacivanja

14198 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Britanski naučnici razvili su novi alat kojim iskorišćavaju ćelije koje uništavaju tumore za brzu i efikasnu borbu protiv karcinoma.

Nova studija pokazala je dramatično smanjenje tumora kod miševa u poređenju sa tradicionalnim metodama ćelijske terapije koje poboljšavaju sposobnost imunskog sistema u borbi protiv karcinoma, prenosi N1.

Sa novim uređajem koji bi mogao da se napravi uz pomoć 3D printera, naučnici sa „Northwestern University“ umnožili su, sortirali i sakupili stotine miliona ćelija, dobijajući 400 odsto više ćelija koje uništavaju tumore od dosadašnjih pristupa liječenju.

Većina metoda liječenja karcinoma uključuje otrovne hemikalije i strane supstance, koje prouzrokuju štetne nuspojave i slabe imuni odgovor tijela.

Korišćenjem vlastitog tkiva i ćelija mogu se eliminisati nuspojave i rizik od odbacivanja.

Šana Keli, koja je učestvovala u istraživanju, rekla je da su "ljudi izliječeni od uznapredovalog melanoma liječenjem sopstvenim imunskim ćelijama koje su sakupljene iz tumorskog tkiva".

"Problem je u tome što zbog načina na koji se ćelije prikupljaju, to djeluje samo kod vrlo malog broja pacijenata".

Te ćelije, nazvane limfociti koje infiltriraju tumor (TIL) su prirodne imunske ćelije koje napadaju tumorsko tkivo angažujući ćelije da se "bore prsa u prsa", kažu naučnici.

Prema njihovom mišljenju ćelijske terapije koje se danas koriste u klinikama koriste mešavinu "istrošenih" i "nezrelih" ćelija za liječenje tumora.

Nakon što se izvade iz tkiva, ćelije se uzgajaju u laboratorijima daleko od pacijenata od kojih su uzete.

Do trenutka kada su se umnožile i spremne su za povratak u tijelo, mnoge ćelije su iscrpljene i nesposobne da se bore, budući da su predugo bile u tumoru.

Ali, koristeći novu tehnologiju nazvanu mikrofluidno ciljanje afiniteta infiltrirajućih ćelija (MATIC), naučnici mogu tačno da odrede koje su ćelije najaktivnije.

U radu su naučnici koristili MATIC kako bi pronašli ciljanu populaciju ćelija za miševe koje su proučavali.

Otkrili su da su se tumori kod životinja dramatično smanjili, a kod nekih miševa potpuno su nestali, što je dovelo do velikog poboljšanja stope preživljavanja u poređenju sa tradicionalnijim metodama.

"Umjesto da miševima damo mješavinu ćelija sa različitim fenotipovima, mi im dajemo fenotip jedne ćelije koji može da mu pomogne", rekla je dr Keli i dodala da se" uoči mnogo snažnija i mnogo veća stopa odgovora kada se stvarno izluči ciljana reaktivnost T ćelija".

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Nature Biomedical Engineering".

Bonus video: