"doprinijelo podizanju nivoa mora za 1,2 centimetra"

Ledeni pokrivač Grenlanda za 20 godina izgubio 4.700 milijardi tona leda

Globalno zagrijavanje posebno je alarmantno na Arktiku, gdje se posljednjih dekada odvija tri do četiri puta brže nego u ostatku svijeta, po posljednjim naučnim istraživanjima

5385 pregleda 35 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ogromni ledeni pokrivač na Grenlandu izgubio je 4.700 milijardi tona leda u 20 godina što je izazvalo podizanje nivoa okeana za 1,2 centimetra, po novim podacima danskog istraživanja Arktika objavljenima ove nedjelje.

Taj volumen otopljenog leda, koji bi površinu Sjedinjenih Država prekrio s pola metra vode, posebno je važan za obale Grenlanda, po istraživanju koje se temelji na satelitskom praćenju programa „Grace“, prenosi N1.

„Od početka mjerenja u aprilu 2002, ledeni pokrivač Grenlanda izgubio je oko 4.700 gigatona leda ili 4.700 prostornih kilometara“, objavio je Polar Portal, krovna organizacija danskih instituta za Arktik.

"To topljenje leda doprinijelo je podizanju nivoa mora za 1,2 centimetra", dodao je.

"Podaci pokazuju da se većina gubitka leda događa na rubovima ledenog pokrivača gdje se led povlači, da se ledeni frontovi povlače u fjordovima i na tlu i da je topljenje jače na površini leda", objasnio je.

Po tim podacima, posebno je pogođena zapadna obala Grenlanda.

Globalno zagrijavanje posebno je alarmantno na Arktiku, gdje se posljednjih dekada odvija tri do četiri puta brže nego u ostatku svijeta, po posljednjim naučnim istraživanjima.

Po istraživanju koje je pred kraj januara objavila NASA, ubrzano topljenje leda u blizini obala posljedica je zagrijavanja Arktičkog okeana što doprinosi "barem kao i vazduh na površini" smanjenju ledenog pokrivača.

Topljenje leda na Grenlandu u ovom je trenutku glavni uzročnik podizanja nivoa okeana na Zemlji. Lednici na Grenlandu povlače se šest do sedam puta brže nego prije 25 godina, po podacima NASA.

Po klimatolozima, na Grenlandu ima toliko leda da bi okeani mogli porasti za više od sedam metara kada bi se otopio.

Arktički ledeni pokrivač takođe se jako povukao izgubivši gotovo 13 posto površine u deset godina.