Fajzer u SAD traži odobrenje za vakcinu za djecu od šest mjeseci do četiri godine

Zahtjev se u prvoj fazi odnosi na seriju od dvije doze, ali s vremenom će se morati računati i na treću, objašnjavaju u saopštenju kompanije Fajzer i Biontek

2669 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Fajzer je pokrenuo proces u kojem traži hitno odobrenje primjene svoje vakcine protiv Kovida-19 i za djecu uzrasta od šest mjeseci do navršene četiri godine, objavila je u utorak ta farmaceutska kompanija.

Odobri li je američka agencija za ljekove (FDA), ta će vakcina postati prva u Sjedinjenim Američkim Državama za taj uzrast.

Zahtjev se u prvoj fazi odnosi na seriju od dvije doze, ali s vremenom će se morati računati i na treću, objašnjavaju u saopštenju kompanije Fajzer i Biontek, prenosi Hina.

"Mislimo da će za djecu uzrasta od šest mjeseci do četiri godine biti potrebne dvije doze kako bi se postigao visok nivo zaštite od sadašnjih i budućih varijanti virusa", dodao je u saopštenju šef Fajzera Albert Burla.

Budu li sada odobrene dvije doze, roditelji će imati priliku da započnu vakcinaciju djeteta protiv kovida u očekivanju mogućeg odobrenja treće doze, dodao je.

Fajzer navodi da su zahtjev predali "nakon poziva" američke agencije za ljekove, koja očito ne želi gubiti vrijeme i želi ubrzati proces.

Zahtjev će biti u potpunosti finalizovan za nekoliko dana, dodaju iz kompanije, a vakcina za taj uzrast možda će biti dostupna za nekoliko nedjelja.

FDA je najavila da će se njihovo stručno tijelo zaduženo za ispitivanje podataka sastati 15. februara.

Za djecu tog uzrasta farmaceutska kompanija se odlučila za dozu od samo tri mikrograma po injekciji (u poređenju s 30 za odrasle i 10 za uzrast od pet do 11 godina), kako bi se ograničile nuspojave. No, pokazalo se da tako smanjena doza ne izaziva željeni imunološki odgovor kod djece uzrasta od dvije do četiri godine, objavio je Fajzer u decembru.

Kompanija je zato željela da ispita i primjenu treće doze vakcine za taj uzrast, pa je dopunila protokole svojih kliničkih ispitivanja.

Bonus video: