Otkrivena nova formula za precizno mjerenje starosti psa

Istraživači smatraju da bi formula mogla biti od pomoći i veterinarima, ali i pri evaluaciji anti-ejdž sredstava

4950 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedan od mitova koji već godinama opstaje bez provjere je onaj da starost psa u "ljudskim godinama" možemo izračunati tako da broj njegovih godina pomnožimo sa sedam. Ali, jedno naučno istraživanje ruši ovu teoriju.

Istraživači Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kaliforniji u San Dijegu stvorili su formulu koja mnogo preciznije upoređuje ljudske i pseće godine. Formula je zasnovana na promjenljivim hemijskim spojevima, metilnim grupama u psećim i ljudskim genomima, to jest na tome koliko tih hemijskih oznaka postoji i gdje su smještene kako stare.

Formula je objavljena u časopisu Cell Systems i može se koristiti za proračun i na drugim vrstama, a ne samo na psima. Istraživači smatraju da bi mogla biti od pomoći i veterinarima, ali i pri evaluaciji anti-ejdž sredstava.

Da biste izračunali starost svog psa u “ljudskim godinama” na osnovu nove formule, pronađite pseće godine na donjoj osi grafikona i prst pomjerajte prema gore dok ne dođete do crvene krivulje, a zatim prst pomjerite ulijevo kako biste pronašli odgovarajuće ljudske godine.

“Kako sa sigurnošću možeš znati da će ti neki anti-ejdž proizvod zaista produžiti život bez da čekaš barem 40 godina? Šta kad bi umjesto toga imali mogućnost da izmjerimo metilacije povezane s godinama prije, tokom i nakon korišćenja proizvoda, kako bismo vidjeli imaju li učinka?” rekao je Trej Ideker, profesor na Medicinskom fakultuetu Univerziteta u Kaliforniji u San Dijegu, koji je istraživanje sproveo sa koleginicom Tinom Vang.

“Uvijek posmatramo ljude, ali oni su pomalo dosadni. Tako me Tina uvjerila da bi trebalo da proučavamo starenje pasa i poredimo”, rekao je Ideker, koji je istraživanje sproveo na 106 uzoraka uzetih od rase labrador retriver, prenosi N1.

Ideker napominje važnost toga da bolje razumijemo pseći proces starenja, jer veterinari još uvijek često koriste staru 1:7 metodu računanja godina u dijagnostici i liječenju pasa. Grafikon pokazuje da dok su psi mladi stare brže od ljudi, a kad navrše sedam godina, starenje im se znatno usporava.

“To ima smisla kad malo razmislite – na kraju krajeva, devetomjesečni pas već može imati štence, tako da smo već znali da razmjera 1:7 nije tačna”, rekao je Ideker.

Dodaje da je jedno ograničenje novog načina računanja u tome što je razvijeno koristeći samo jednu rasu pasa, a postoje druge rase, za koje je poznato da žive duže pa će stoga još istraživanja biti potrebno, ali smatra da će moći da se primjenjuju i na svim ostalim psećim rasama, prenosi Index.hr.