presađivanje koštane srži donora

Prva žena izliječena od AIDS-a

Otkako je primila krv iz pupčane vrpce za liječenje akutne meloidne leukemije, oblika raka koji se formira u ćelijama koje formiraju krv u koštanoj srži, pacijentkinja se nalazi u remisiji te je izliječena od virusa 14 mjeseci

7344 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Američki naučnici objavili su kako su od AIDS-a uspješno izliječili prvu ženu, a ukupno treću osobu, presađivanjem koštane srži donora koji je imao prirodni imunitet na virus koji uzrokuje bolest.

Slučaj sredovječne pacijentkinje miješane rase predstavljen je na naučnoj konferenciji o retrovirusima i infekcijama u Denveru, a ona je prva osoba koja je liječena novom metodom koja uključuje matične ćelije iz krvi pupčane vrpce.

Otkako je primila krv iz pupčane vrpce za liječenje akutne meloidne leukemije, oblika raka koji se formira u ćelijama koje formiraju krv u koštanoj srži, pacijentkinja se nalazi u remisiji te je izliječena od virusa 14 mjeseci, prenosi N1.

Dosadašnja dva slučaja izliječenja od AIDS-a odnosila su se na muškarce, jednog bijelca i jednog latino muškarca, a oni su izliječeni putem odraslih matičnih čelija, koji se inače koriste prilikom transplatacije koštane srži.

Ovaj slučaj je dio veće studije koja se bavi liječenjem 25 osoba zaraženih virusom HIV-a, a koje će se podvrgnuti transplataciji koštane srži. Svi će se oni prvo podvrgnuti hemoterapiji kako bi se uklonile kancerogene ćelije. Tada će im se transplantovati koštana srž osoba sa specifičnom genskom mutacijom, a koji nemaju receptore koje virus koristi kako bi inficirao ćelije.

Naučnici vjeruju kako će te osobe zatim razviti imuni sistem koji je otporan na HIV.