Klimatolog upozorava na porast temperature od tri stepena: Vrijeme je isteklo

Ministri iz četrdesetak zemalja raspravljaće o idućim koracima koje treba preduzeti u borbi protiv klimatskih promjena na Petersberškom klimatskom dijalogu, koji se održava u Berlinu

9916 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Već je prekasno da se ograniči globalno zagrijevanje na najviše 1,5 stepen Celzijusa u poređenju sa predindustrijskim nivoima, upozorio je u ponedjeljak njemački meteorolog i klimatolog, uoči klimatskog foruma koji se održava u Berlinu.

Meteorolog i klimatolog Mojib Latif rekao je njemačkoj medijskoj grupi Bayern u ponedjeljak da ćemo „sa današnjom emisijom gasova staklene bašte, ovaj nivo premašiti za nešto manje od deset godina“.

"Ako uzmete u obzir ono što političari sada rade u cijelom svijetu, više smo u smjeru za tri stepena. Približavamo se tački u kojoj treba priznati – Vrijeme je isteklo“, nastavio je Latif.

Globalno otopljavanje na tri stepena bila bi „katastrofa“, naglasio je Latif, ukazujući na to da se uvijek činilo da postoje prioritetnija pitanja od zaštite klime kojima se treba baviti.

Ministri iz četrdesetak zemalja raspravljaće o idućim koracima koje treba preduzeti u borbi protiv klimatskih promjena na Petersberškom klimatskom dijalogu, koji se održava u ponedjeljak i utorak u Berlinu, prenosi N1.

Domaćini sastanka su Njemačka i Egipat. Njemački kancelar Olaf Šolc i egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi trebalo bi da se obrate na sastanku.

Sastanak je dio prvih rasprava za određivanje dnevnog reda konferencije UN o klimi COP27, koja bi trebalo da se održa u egipatskom obalskom gradu Šarm el-Šeiku početkom novembra.

Bonus video: