Rusija predstavila model nove svemirske stanice

Roskosmos je saopštio da će nova stanica ruskim kosmonautima omogućiti mnogo širi pogled na Zemlju u svrhe praćenja nego što je to trenutno

9214 pregleda 3 komentar(a)
Model nove ruske svemirske stanice, Foto: REUTERS
Model nove ruske svemirske stanice, Foto: REUTERS

Ruska nacionalna svemirska agencija Roskosmos predstavila je model nove svemirske stanice, koju su ruski državni mediji nazvali "ROSS", na "Armija-2022", vojno-industrijskoj izložbi u blizini Moskve. Tom prilikom sugerisali su da je Moskva ozbiljna u pogledu napuštanja Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Brojne sankcije uvedene Rusiji izazvane "specijalnom vojnom operacijom", kako je Moskva naziva, u Ukrajini dovele su do istorijskog raskida sa Zapadom. Rusija teži da smanji svoju zavisnost od zapadnih nacija i napreduje sama ili sarađuje sa zemljama poput Kine i Irana, prenosi agencija Rojters.

Jurij Borisov, koga je predsjednik Vladimir Putin imenovao prošlog mjeseca za šefa Roskosmosa, rekao je da će Rusija napustiti ISS poslije 2024. godine i da radi na razvoju sopstvene orbitalne stanice.

Lansiran 1998. godine, ISS je kontinuirano zauzet od novembra 2000. u okviru partnerstva koje predvode SAD i Rusija koje takođe uključuje Kanadu, Japan i 11 evropskih zemalja.

NASA, koja želi da ISS ostane u funkciji do 2030. godine, kaže da još nije dobila zvaničnu potvrdu o planiranom povlačenju Rusije i da je ranije shvatila da će Moskva nastaviti da učestvuje do 2028. godine.

Roskosmos je u saopštenju naveo da će nova svemirska stanica biti lansirana u dvije faze, bez navođenja datuma.

Ruski državni mediji sugerišu da je pokretanje prve faze planirano za 2025-2026, a najkasnije 2030. Pokretanje druge i završne faze planirano je za 2030-35, prenijeli su oni.

Roskosmos je saopštio da će nova stanica ruskim kosmonautima omogućiti mnogo širi pogled na Zemlju u svrhe praćenja nego što je to trenutno.

Svemirska stanica, kako je trenutno zamišljena, ne bi imala stalno prisustvo ljudi, već bi imala osoblje dva puta godišnje tokom dužeg perioda.

Dmitrij Rogozin, prethodni šef Roskosmosa, koji je poznat po svojim oštrim izjavama protiv Zapada, sugerisao je da bi nova svemirska stanica mogla da ispuni vojnu svrhu ako bude potrebno.

Bonus video: