Raketa Sojuz poletjela ka MSS sa američkim i dva ruska kosmonauta


Misija Amerikanca Franka Rubija iz Nase i Rusa Sergeja Prokopijeva i Dmitrija Petelina iz svemirske agencije Roskosmos predstavlja rijedak primjer saradnje između Moskve i Vašingtona u vrijeme kada su im odnosi na najnižem nivou

6212 pregleda 3 komentar(a)
Raketa Sojuz, Foto: Reuters
Raketa Sojuz, Foto: Reuters

Raketa Sojuz poletjela je danas ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, sa jednim američkim i dvojicom ruskih kosmonauta u jeku tenzija vezanih za ofanzivu u Ukrajini.

"Stabilnost je dobra, posada se dobro osjeća", izjavio je komentator Nase poslije polijetanja koje je direktno prenošeno sa portala američke i ruske svemirske agencije.

Ruska raketa poletjela je u predviđeno vrijeme 13.54 GMT (15:45 po srednjeevropskom vremenu) iz kazahstanske stepe.

Misija Amerikanca Franka Rubija iz Nase i Rusa Sergeja Prokopijeva i Dmitrija Petelina iz svemirske agencije Roskosmos predstavlja rijedak primjer saradnje između Moskve i Vašingtona u vrijeme kada su im odnosi na najnižem nivou.

Rubio je prvi američki astronaut koji ide u MSS ruskom raketom od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini 24. februara.

Posada treba da provede šest mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici gdje se nalaze trojica ruskih kosmonauta i troje američkih, kao i jedna italijanska kosmnautkinja.

Ovo je prvi let za Franka Rubia i Dmitrija Petelina i drugi za Sergeja Prokopijeva.

Priključivanje ruskom segmentu MSS-a predviđeno je poslije trosatnog putovanja rakete Sojuz.

Bonus video: