DART se uspješno sudario sa asteroidom Dimorfos

"NASA radi za dobrobit čovječanstva, tako da je za nas krajnje ispunjenje naše misije da uradimo ovako nešto – demonstraciju tehnologije koja bi, ko zna, jednog dana mogla da spase naš dom"

9778 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jureći kroz Sunčev sistem hipersoničnom brzinom NASA letjelica DART udarila je u udaljeni asteroid u testu prvog planetarnog odbrambenog sistema na svijetu, dizajniranog da spriječi potencijalni sudar meteorita sudnjeg dana sa Zemljom.

Vozilo "impaktor" u obliku kocke i veličine otprilike automata za piće sa dva pravougaona solarna niza, uletjelo je u asteroid Dimorfos, veličine otprilike fudbalskog stadiona, i samouništilo se u jedan sat ujutro, u noći između ponedjeljka i utorka po srednjeevropskom vremenu, na oko 11 miliona kilometara od Zemlje.

Sve je uživo prenođeno na sajtu NASAiz operativnog centra misije izvan Vašingtona.

Misija vrijedna 330 miliona dolara, koja se razvijala nekih sedam godina, osmišljena je kako bi se utvrdilo da li je svemirska letjelica sposobna da promijeni putanju asteroida čistom kinetičkom silom, gurajući ga sa kursa tek toliko da sačuva Zemlju od opasnosti.

DART
foto: Reuters

Da li je eksperiment uspio nakon što je ostvario namjeravani uticaj, neće biti poznato do daljih teleskopskih posmatranja asteroida sledećeg mjeseca. Ali zvaničnici NASA pozdravili su neposredan ishod testiranja rano jutros, rekavši da je svemirska letjelica postigla svoju svrhu.

"NASA radi za dobrobit čovječanstva, tako da je za nas krajnje ispunjenje naše misije da uradimo ovako nešto – demonstraciju tehnologije koja bi, ko zna, jednog dana mogla da spase naš dom", kazala je Pam Melroj iz administracije NASA.

DART
foto: Reuters

DART je lansiran raketom SpaceX u novembru 2021. godine.

Cilj DART-a bio je asteroid prečnika oko 170 metara koji kruži oko pet puta većeg matičnog asteroida Didimos kao dio binarnog para sa istim imenom, grčkom rječju za blizanca.

Nijedan objekat ne predstavlja stvarnu prijetnju Zemlji, a naučnici NASA rekli su da njihov DART test greškom nije mogao da stvori novu opasnost.

Dimorfos i Didimos su mali u poređenju sa kataklizmičnim asteroidom Čiksulub koji je udario u Zemlju prije nekih 66 miliona godina, zbrisavši oko tri četvrtine biljnih i životinjskih vrsta na svijetu, uključujući dinosauruse.

Povezani članci

26. Septembar 2022.

NASA misija - DART "spasava" Zemlju od asteroida

Bonus video: