planirano da se na međunarodnu svemirsku stanicu zadrže do marta

Lansirana raketa Spejs eks: Ruska kosmonautkinja dio posade, poletjela iz SAD uprkos tenzijama

"Nadam se da ćemo ovim lansiranjem malo razvedriti nebo svima iznad Floride", rekao je Koiči Vakata iz Japanske svemirske agencije, koji obavlja svoj peti svemirski let

5049 pregleda 1 komentar(a)
Raketa Spejs eks, Foto: Reuters
Raketa Spejs eks, Foto: Reuters

Raketa Spejs eks lansirana je na Međunarodnu svemirsku stanicu (IS S), a posadu čine američki i japanski astronauti, zajedno sa jednom Ruskinjom.

Ovo je prvi put u 20 godina da je jedan ruski kosmonaut poletio iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), uprkos tenzijama oko rata u Ukrajini, prenosi AP.

Navodi se da bi oni trebalo da stignu na svemirsku stanicu danas, 29 sati nakon podnevnog odlaska iz NASA svemirskog centra "Kenedi".

Na IS S je planirano da se zadrže do marta.

Astronauti koji su poletjeli zamjenjuju američko-italijansku posadu koja je na stanicu stigla u aprilu.

Taj let prethodno je odložio uragan "Ijan", koji je prošle nedjelje zahvatio SAD.

"Nadam se da ćemo ovim lansiranjem malo razvedriti nebo svima iznad Floride", rekao je Koiči Vakata iz Japanske svemirske agencije, koji obavlja svoj peti svemirski let.

Napominje se da su mu se u petomjesečnoj misiji u svemiru priključila tri nova kosmonauta - pukovnik marinac Nikol Man, prva Indijanka koja je orbitirala oko Zemlje, kapetan mornarice Džoš Kašada i Ana Kikina iz Rusije.

Ona je dio razmjene Ruske svemirske agencije za Frenka Rubija iz NASA, koji se sa dva kosmonauta raketom "Sojuz" prije dvije nedjelje iz Kazahstana lansirao na svemirsku stanicu.

Svemirske agencije su se tokom leta složile da, uprkos ratu u Ukrajini, obezbijede kontinuirano prisustvo SAD i Rusije na IS S, a sljedeća razmjena posade je na proljeće.