NASA: Uspješno promijenjena putanja asteroida

Svemirska sonda DART urezala je krater u asteroid Dimorphos 26. septembra, izbacujući krhotine u svemir i stvarajući trag prašine. Bili su potrebni dani posmatranja teleskopom iz Čilea i Južne Afrike da se utvrdi koliko je udar promijenio putanju asteroida dugog 160 metara

7037 pregleda 4 komentar(a)
Asteroid Dimorphos snimljen iz svemirske sonde DART 11 sekundi prije udara, 26. septembar 2022., Foto: Reuters
Asteroid Dimorphos snimljen iz svemirske sonde DART 11 sekundi prije udara, 26. septembar 2022., Foto: Reuters

Američka svemirska agencija, NASA saopštila je da je njen nedavni pokušaj da skrene putanju asteroida bio uspješan, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Svemirska sonda koja je udarila u mali, bezopasni asteroid milione milja udaljen od Zemlje, uspjela je promijeniti njegovu orbitu, saopštila je NASA 11. oktobra objavljujući rezultate svog testa spašavanja svijeta.

Svemirska agencija izvela je test prije dvije sedmice kako bi se vidjelo može li se u budućnosti potencijalno opasni asteroid preusmjeriti od putanje Zemlje.

Svemirska sonda DART urezala je krater u asteroid Dimorphos 26. septembra, izbacujući krhotine u svemir i stvarajući trag prašine. Bili su potrebni dani posmatranja teleskopom iz Čilea i Južne Afrike da se utvrdi koliko je udar promijenio putanju asteroida dugog 160 metara.

Niti jedan asteroid nije predstavljao prijetnju Zemlji i još uvijek ne prijeti dok nastavljaju svoje putovanje oko Sunca.

Stručnjaci za planetarnu odbranu imaju pristup da promijene putanju asteroida ili komete s puta, s obzirom na dovoljno vremena, umjesto da ga raznesu i stvore više komada koji bi mogli pasti na Zemlju.

"Ovo je spektakularno što smo poduzeli kao prvi korak... ali stvarno trebamo imati vrijeme upozorenja da bi tehnika poput ove bila efikasna", rekla je voditeljka misije Nensi Čabo iz Laboratorije za primijenjenu fiziku Univerziteta Johns Hopkins, koji je izgradio letjelicu i upravljao misijom vrijednom 325 miliona dolara.

Lansiran prošle godine, DART, veličine bankovnog automata, skraćenica je za Double Asteroid Redirection Test, uništen je kada je udario u asteroid udaljen 11 miliona kilometara od Zemlje pri brzini od 22.500 kilometara na sat.

Bonus video: