Crna Gora predstavila napredak na konferenciji o pametnoj specijalizaciji Evropske unije

Poseban fokus stavljen je na implementaciju i doprinos koji pametna specijalizacija ima u kontekstu ispunjavanja ciljeva iz Agende Zapadnog Balkana za inovacije, istraživanja, obrazovanje, kulturu, mlade i sport

2493 pregleda 0 komentar(a)
Konferencija o pametnoj specijalizaciji, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja
Konferencija o pametnoj specijalizaciji, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Crna Gora je predstavila svoj napredak na međunarodnoj konferenciji o pametnoj specijalizaciji Evropske unije.

Tim za pametnu specijalizaciju Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja uz podršku kolega iz Ministarstava javne uprave i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, kao i ICT Cortexa, učestvuju na Međunarodnoj konferenciji “Implementacija Agende Zapadnog Balkana za inovacije, istraživanja, obrazovanje, kulturu, mlade i sport – Podrška pametnoj specijalizaciji Zapadnom Balkanu i Turskoj” u organizaciji Udruženog istraživačkog centra Evropske komisije (DG JRC), koja se održava 18-19. oktobra u Skoplju.

Konferenciju su otvorili zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Fatmir Bitići, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i Stiven Kvest, generalni direktor Udruženog istraživačkog centra Evropske komsije.

Crna Gora je predstavljena kao vodeća zemlja regiona u ovom procesu i pohvaljeni su njeni napori u implementaciji pametne specijalizacije.

Sa konferencije
Sa konferencijefoto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Na panelu posvećenom EU okviru i podršci zemljama regiona u kreiranju i podršci u primjeni Strategije pametne specijaliacije, govorila je v.d. generalne direktorice Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke i tehnološkoj razvoja, Marijeta Barjaktarović-Lanzardi, koja je predstavila napredak koji je Crna Gora postigla u ovom procesu.

Ona je razmijenila mišljenja sa ministrima ekonomije i nauke u Vladi Sjeverne Makedonije, kao i predstavnicima generalnih direktorata za proširenje (DG NEAR) i nauku i istraživanje (DG RTD) Evropske komisije.

Pored Barjakatorović-Lanzardi, na panelima o primjeni Strategije i saradnji u okviru S3 procesa u regionu i Evropi, govorile su i Marija Ražnatović, UNDP konsultantkinja i sekretarka Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju u Crnoj Gori i Ferida Mandić, koordinatorka projektnih aktivnosti u ICT klasteru- Cortex.

Crnogorsku delegaciju činile su i predstavnice za prioritetne oblasti “Informaciono-komunikacione tehnologije” i “Održivi i zdravstveni turizam”, Vesna Simonović iz Ministarstva javne uprave, i Sandra Bojanić, iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Na Konferenciji su se okupili donosioci odluka, državni službenici, predstavnici privrede, akademije i civilnog sektora u cilju predstavljanja napretka zemalja Zapadnog Balkana u procesu pametne specijalizacije.

Poseban fokus stavljen je na implementaciju i doprinos koji pametna specijalizacija ima u kontekstu ispunjavanja ciljeva iz Agende Zapadnog Balkana za inovacije, istraživanja, obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

Bonus video: