Teleskop Džejms Veb snimio nevjerovatne detalje Stubova postanka

Detaljno se zagledao u središte maglice Orao udaljene od nas 6.500 svjetlosnih godina i omogućio nam nevjerovatan pogled na očaravajuće strukture

15076 pregleda 5 komentar(a)
Foto: NASA
Foto: NASA

Otkako su u julu objavljene prvi snimci svemirskog teleskopa "Džejms Veb" (JWST), mnoge su fascinirale zapanjujuće fotografije svemirskih prostranstava: od nevjerovatno detaljnih slika Jupitera i savršenog Ajnšanovog prstena, do najudaljenije poznate zvijezde.

Sada nas je "Veb" ponovo iznenadio. Detaljno se zagledao u središte maglice Orao udaljene od nas 6.500 svjetlosnih godina i omogućio nam nevjerovatan pogled na očaravajuće strukture poznate kao Stubovi postanka, prenosi N1.

“Njih je svemirski teleskop Hubble snimao 1995. i 2014. godine i oni spadaju među najpoznatije objekte koje je taj teleskop opservirao. Sada ih vidimo na drugačiji način. Vidimo ih puno jasnije, kontrastnije i detaljnije. Zahvaljujući snimanju u bliskom infracrvenom području vidimo puno bolje njihovu strukturu, vidimo mnogo više zvijezda koje se formiraju u tim gustim skupinama gasa i prašine. Imamo prodorniji pogled kroz tu maglu gdje se formiraju i rađaju nove zvijezde. Vide se mnoge mlade zvijezde koje su stare svega nekoliko stotina hiljada godina”, rekao je astronom Ante Radonić.

Teleskop Džejms Veb
foto: NASA

Stojeći unutar ogromnog kosmičkog oblaka poput džinovskih prstiju, Stubovi postanka su široku pažnju javnosti prvi put privukli kada ih je sada već pomalo davne 1995. snimio svemirski teleskop Hubble. Ovi nebeski stubovi, veličanstveni oblaci užarene guste prašine i gasa koji se protežu nekoliko svjetlosnih godina u svemir, nijesu nalikovali ni na šta prije.

Sada nam je JWST, najosjetljiviji svemirski teleskop u istoriji, podario njihovu najdetaljniju sliku.

Bonus video: