Šćepanovič: Naučna diplomatija važan vid podrške crnogorskim studentima i mladim istraživačima

"Partnerske odnose između država i AUF institucija treba njegovati i proširivati, u cilju produktivnije i intenzivnije saradnje, kako bi sve više studenata, nastavnika, istraživača i inovatora imalo mogućnost da učestvuje u brojnim i raznolikim zajedničkim projektima, čijim rezultatima ćemo se svi ponositi", saopštila je ministarka Nauke i tehnološkog razvoja

2522 pregleda 0 komentar(a)
Šćepanović, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja
Šćepanović, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

"Dok smo još u ulozi njihovih nastavnika, mi ujedno i učimo od svojih studenata. Možemo da pretpostavimo koliko ćemo tek toga u budućnosti naučiti od njih, koliko će toga oni ubuduće dati čovječanstvu", kazala je ministarka Nauke i tehnološkog razvoja, Biljana Šćepanović.

Ona predvodi crnogorsku delegaciju na drugoj Svjetskoj sedmici naučne frankofonije, koja se održava od 25. do 28. oktobra u Kairu, pod pokroviteljstvom predsjednika Egipta, Abdela Fataha el Sisija, u organizaciji AUF-a (Univerzitetska agencija za frankofoniju).

Šćepanović ističe da je velika odgovornost da se omogući i doprinese budućem opštem napretku, podržavajući studente i mlade istraživače, između ostalog i kroz naučnu diplomatiju.

Svjetska sedmica naučne frankofonije objedinjuje tri skupa, dok je Šćepanović u svom izlaganju naglasila specifičan značaj svakog od njih, navodi se u saopštenju.

Posebno zadovoljstvo je izrazila zbog pokretanja studentskog okupljanja i predstavljanja njihovih radova.

Na Konferenciji ministara zaduženih za resore nauke i visokog obrazovanja, Šćepanović je predstavila ove resore u Crnoj Gori, istakavši značaj članstva Univerziteta Crne Gore u AUF-u. Naglasila je benefite za našu naučnoistraživačku i akademsku zajednicu, kao i planove za budući razvoj saradnje u sklopu AUF-a u regionu i šire.

“Partnerske odnose između država i AUF institucija treba njegovati i proširivati, u cilju produktivnije i intenzivnije saradnje, kako bi sve više studenata, nastavnika, istraživača i inovatora imalo mogućnost da učestvuje u brojnim i raznolikim zajedničkim projektima, čijim rezultatima ćemo se svi ponositi", saopštila je Šćepanović.

Naglašava da je, "Manifest o frankofonoj naučnoj diplomatiji krovni dokument, sporazum koji će upravo to omogućiti i olakšati. Stoga Crna Gora podržava ideju Manifesta, njegov koncept i prioritete, u kojima prepoznajemo prioritete naših strateških dokumenata iz oblasti nauke, istraživanja, inovacija, pametne specijalizacije”.

Ovaj Manifest je usvojen i potpisan, navodi se u saopštenju.

Šćepanović će učestvovati i na događaju na temu vještačke inteligencije i njene multudisciplinarnosti u naučnoj frankofoniji, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: