Šćepanović: Ekonomskog razvoja i prosperiteta nema bez znanja i inovacija

"Na sjednici Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju posebna pažnja bila je posvećena iznalaženju sistemskog rješenja za predfinansiranje i sufinansiranje EU projekata"

2485 pregleda 0 komentar(a)
Šćepanović, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja
Šćepanović, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja i predsjednica Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju, Biljana Šćepanović, poručila je da nam pametna specijalizacija omogućava da kroz strategiju dugoročnog ekonomskog rasta zasnovanog na znanju i inovacijama, ostvarimo vidljiv i mjerljiv napredak.

"Uloga svih nas je da promovišemo mogućnosti koje pametna specijalizacija nudi i da se sada aktivno uključimo u dijelu implementacije i kreiranja programskog okvira koji će značiti njenu punu ostvarenost" poručila je Šćepanović.

Ona je naglasila da je neophodno da svi resori iskoriste šansu koju nam pametna specijalizacija nudi jer, kako je istakla, ekonomskog razvoja i prosperiteta nema bez znanja i inovacija, koji sami za sebe ne mogu nositi promjenu koju očekujemo, ukoliko privreda ne prepozna njen potencijal.

Šćepanović je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, tom prilikom dodatno napomenula važnost tog strateškog usmjerenja Crne Gore, koje ukoliko se pametno iskoristi, omogućava Crnoj Gori da bude spremnija za saradnju ne samo na nacionalnom, već regionalnom i međunarodnom nivou u trenutku učlanjenja u EU.

Biljana Šćepanović
foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

"Pametna specijalizacija nam omogućava da kroz strategiju dugoročnog ekonomskog rasta zasnovanog na znanju i inovacijama, ostvarimo vidljiv i mjerljiv napredak" istakla je Šćepanović.

Na sjednici Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju posebna pažnja bila je, kako navode, posvećena iznalaženju sistemskog rješenja za predfinansiranje i sufinansiranje EU projekata.

Dodaju da se govorilo i o realizaciji mjera podrške u sektoru industrije sa smjernicama za dalji razvoj; realizaciji projekata u oblasti poljoprivrede; strateškom i normativnom okviru o upravljanju otpadom; kao i saradnji sa Savjetom za naučno-istraživačku djelatnost, te potencijalu za jačanje te saradnje.

"Savjet je usvojio Informaciju o realizaciji Operativnog programa za implementaciju Strategije pametne specijalizacije sa Akcionim planom za 2021. godinu. Sjednici su prisustvovali predstavnici nadležnih ministarstava i savjetnik predsjednika Vlade, predstavnici akademskog i privrednog sektora, kao i predstavnik Zajednice opština Crne Gore.", navodi se u saopštenju.

Biljana Šćepanović
foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Podsjećaju, Savjet, u skladu sa Zakonom o inovacionoj djelatnosti, upravlja inovacionom djelatnošću kroz ostvarivanje saradnje organa državne uprave, jedinica lokalne samouprave, privrede i drugih subjekata.

Bonus video: