Propalo prvo britansko lansiranje u svemir

Raketa je trebalo da upali svoj motor na visini od oko 10.000 kilometara iznad Atlantika i odvede u Zemljinu orbitu devet malih satelita

5155 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prvi pokušaj lansiranja satelita iz Velike Britanije propao je u ponedjeljak nešto prije ponoći, kada je kompanija Virdžin Orbit, ovlašćena za lansiranje, izvijestila o "anomaliji" koja je spriječila raketu da dosegne orbitu.

Misija Start Me Up krenula je s piste na aerodromu Kornvol Njukvej s Virdžinovom raketom Launčer van nošenom pod krilom modifikovanog Boinga 747 i kasnije puštenom iznad Atlantskog okeana, prenosi Hina.

ln
foto: Reuters

Ali, malo prije ponoći, predstavnik Virdžin Orbita u prenosu uživo objavio je da je raketa pretrpjela „anomaliju“ zbog koje nije uspjela da dosegne orbitu.

„Čini se da imamo anomaliju koja nas je spriječila da dosegnemo orbitu. Procjenjujemo informacije“, objavili su iz Virdžin Orbita.

Raketa je trebalo da upali svoj motor na visini od oko 10.000 kilometara iznad Atlantika i odvede u Zemljinu orbitu devet malih satelita, s različitim civilnim i odbrambenim primjenama.

Britanska uprava za civilno vazduhoplovstvo (CAA) ovlastila je kompaniju Virdžin Orbit, u djelimičnom vlasništvu milijardera Ričarda Bransona, za izvođenje prvog britanskog lansiranja u svemir.

Uzlijetanje Boinga 747 s raketom u Njukveju oko 22.15 sati posmatrale su stotine ljudi, dok se iz zvučnika orila pjesma "Start Me Up" od Roling Stonsa, po kojoj je misija nazvana.

ln
foto: Reuters

To je trebalo da bude i prvi put da su sateliti lansirani iz Evrope.

Ovaj neuspjeh zadaje dodatni udarac evropskim svemirskim ambicijama nakon što je italijanska raketna misija Vega-C propala nakon polijetanja iz Francuske Gvajane krajem decembra.

Bonus video: