Abazović: Crna Gora pokreće svemirski program, kreće razvoj satelita 'Luča'

"Razgovarali smo sa organizacijom koja je već imala aktivnost. To su sjajni ljudi, inovatori koji su poslali takozvani balon koji je napravio neke snimke, a mi krećemo da im damo punu podršku"

20757 pregleda 90 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Crna Gora će pokrenuti prvi put u istoriji svemirski program, saopštio je premijer Dritan Abazović.

On je najavio da će Ministarstvo nauke na nekoj narednoj sjednici Vlade donijeti informaciju o tome.

"Razgovarali smo sa organizacijom koja je već imala aktivnost. To su sjajni ljudi, inovatori koji su poslali takozvani balon koji je napravio neke snimke, a mi krećemo da im damo punu podršku. Sa jednom naučnicom iz Holandije smo ostvarili komunikaciju. Crna Gora pokreće svemirski program i kreće razvoj satelita 'Luča', koji treba da se lansira u svemir", rekao je Abazović.

Dodao je da time Crna Gora otvara još jednu perspektivu.

"To je da postane nacija koja učestvuje i u aktivnostima drugih država širom svijeta, to je nešto što je inovativno, da razvija i tu vrstu programa", naveo je Abazović.

Dodao je da se nada da će "naša 'Luča', u jednom doglednom periodu, 2023. 2024. kada god to bilo mislim da služi za ponos".

"Naš satelit će se naći u orbitu, kao što postoje brojni sateliti drugih država", naveo je Abazović.

Iz Vlade je saopšteno da je premijer danas razgovarao sa Ninom Drakulić, Nikolom Perovićem i Filipom Jovićevićem, predstavnicima organizacije Montenegro Space Research koji su pokrenuli projekat lansiranja prvog crnogorskog satelita "Luča".

Dritan Abazović, Montenegro Space Research
foto: Gov.me/Saša Matić

Abazović je, kako je saopšteno, naglasio da Vlada kroz Fond za inovacije želi podsticati mlade ljude u stvaranju inovacija, konstatujući da su oni "ledolomci""u našem društvu koji treba da promijene ekonomsku, obrazovnu i naučnu sliku Crne Gore.

"Pokrećemo Crnogorski svemirski program, stajemo iza naših inovatora koji razvijaju satelit Luča", rekao je Abazović.

Na sastanku, razgovarano je o ranijem lansiranju Crnogorskog probnog satelita, u oktobru prošle godine.

Predstavnici Montenegro Space Research, navodi se u saopštenju, upoznali su Abazovića sa detaljima te aktivnosti.

"Tokom razgovora usaglašena je dalja komunikacija u vezi sa prevazilaženjem i rješavanjem administrativnih problema u vezi sa lansiranjem prvog crnogorskog satelita 'Luča' i dogovoreno da se u komunikaciji sa Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja se stvore sve neupohodne pretpostavke kako bi se projekat lansiranja prvog crnogorskog satelita razvijao bez smetnji. Razgovaralo se i o crnogorskim mladim naučnicima u svijetu koji bi mogli dati značajan doprinos razvoju pomenutih projekata", navodi se u saopštenju

Bonus video: