Rusija: Odložen povratak astronauta sa Međunarodne svemirske stanice, rupa na Sojuzu

Letjelica je trebalo da vrati trojicu muškaraca na Zemlju, ali će zbog curenja sada biti poslata nazad bez posade. "Uzrok bi mogao biti meteoroid ili svemirski otpad koji je napravio čovjek", kazao je Borisov

4766 pregleda 0 komentar(a)
Oštećenje, Foto: Reuters
Oštećenje, Foto: Reuters

Rusija je odložila lansiranje letjelice koja će vratiti dva ruska kosmonauta i američkog astronauta sa Međunarodne svemirske stanice (MSS) dok istražuje gubitak pritiska u drugom modulu, objavila je ove nedjelje njena svemirska agencija.

Roskosmos i američka svemirska agencija NASA rekli su da će letjelica Sojuz MS-23 biti lansirana 20. februara kako bi vratila na Zemlju Sergeja Prokopjeva, Dmitrija Petelina i Franka Rubija, prenosi N1.

Međutim, lider Roskosmosa Jurij Borisov rekao je u video izjavi da je donijeta odluka da se lansiranje odloži najkasnije do 10. marta dok se istražuje uzrok gubitka pritiska u sistemu hlađenja teretnog broda Progress MS-21, koji bi trebalo da se odvoji od MSS-a 18. februara.

Borisov je takođe pokazao slike, koje su američki kolege snimili robotskom rukom, spoljnjeg oštećenja za koje se vjeruje da je uzrokovalo gubitak pritiska 15. decembra u rashladnom sistemu drugog modula spojenog na MSS, Sojuza MS-22.

Ta je letjelica trebalo da vrati trojicu muškaraca na Zemlju, ali će zbog curenja sada biti poslata nazad bez posade.

Na snimcima se vidjela mala rupa okružena smeđim mrljama. Borisov je rekao da je uzrok mogao biti meteoroid ili svemirski otpad koji je napravio čovjek.

Roskosmos je saopštio da su oštećeni moduli zapečaćeni od ostatka stanice te da i dalje nema prijetnje za bezbjednost sedam članova posade na brodu – tri Amerikanca, tri Rusa i jednog Japanca.

Uprkos napetim odnosima zbog rata u Ukrajini, Rusija i Sjedinjene Američke Države još uvijek blisko sarađuju na MSS-u.

Letjelice Sojuz koriste se za prevoz posade do stanice i nazad, dok brodovi Progress dostavljaju opremu i zalihe.

Bonus video: