Odgođeno lansiranje 3D odštampane rakete zbog problema s temperaturom goriva

Raketa Teran 1, visoka 35 metara, čijih je 85 posto napravljeno uz pomoću 3D printera, trebalo je da poleti s lansirne rampe američke svemirske baze

2382 pregleda 2 komentar(a)
Raketa Teran 1, Foto: Reuters
Raketa Teran 1, Foto: Reuters

Kalifornijska svemirska kompanija, startap Relativity Space, otkazala je planirano lansiranje 3D odštampane rakete Teran 1 sa Floride zbog problema s temperaturom goriva, odgodivši ključno testiranje nove strategije firme čija je svrha smanjiti troškove proizvodnje.

Raketa Teran 1, visoka 35 metara, čijih je 85 posto napravljeno uz pomoću 3D printera, trebalo je da poleti s lansirne rampe američke svemirske baze u Kejp Kanaveralu u srijedu popodne, prenosi Hina.

Ipak, preniska toplota pogonskog goriva rakete u sklopu trosatnog lansirnog perioda na kraju je firmu natjerala da lansiranje odgodi, objavila je kompanija na Tviteru, dodavši da je sljedeći pokušaj lansiranja zakazan za subotu između 13 i 16 sati po lokalnom vremenu (18 do 21 po srednjoevropskom).

Relativity je jedan od američkih raketnih startapova koji se međusobno takmiče u nastojanju da se zadovolji sve veća potražnja za jeftinim uslugama lansiranja. Troškove planira smanjiti korišćenjem velikih robotskih 3D-štampača koji bi trebalo da omoguće jednostavniju proizvodnju raketa za lansiranje u orbitu. Kompanija je preskočila ranije planirana testiranja i odlučila lansirati raketu direktno prema orbiti.

Raketa Teran 1 na rampi u Floridi
Raketa Teran 1 na rampi u Floridifoto: Reuters

Teran 1 je u stanju da u Zemljinu orbitu prenese do 1.250 kilograma tereta, a firma po letu naplaćuje 12 miliona dolara. U poređenju, raketa kompanije SpaceX - Falcon 9, može u svemir podići više od 22.000 kilograma, što košta oko 67 miliona dolara po letu. Kompanija je planirala da Teran 1 za vrijeme probnog leta ne nosi nikakav teret.

Nacrti objekta skenirani su iz digitalnih nacrta

"Lansiranje za koje se pripremamo prilika je da demonstriramo gomilu stvari odjednom", rekao je Rojtersu Džoš Brost, potpredsjednik Relativitija odgovoran za prihode prije planiranog pokušaja lansiranja.

Proces 3D štampanja, koji se uveliko koristi u raznim industrijama, uključuje mašine koje autonomno "štampaju" uzastopne slojeve mekanih, tekućih ili praškastih materijala, a oni se brzo stvrdnjavaju ili spajaju u čvrste trodimenzionalne objekte.

Nacrti objekata skenirani su iz digitalnih nacrta. Korištenje 3D-štampača, rekao je Brost, omogućuje Relativitiju da ubrza velik dio proizvodnog procesa i da se lakše unesu promjene kako bi se poboljšao dizajn rakete bude li potrebno nakon polijetanja, eliminirajući pritom potrebu za složenim opskrbnim lancem koji bi u uobičajenim okolnostima usporio čitav proces poboljšanja na raketi.

Bonus video: