Egipat: Otkriveno više od 2.000 mumificiranih glava ovnova u hramu Ramzesa II

Pored ostataka mumificiranih životinja, tim naučnika je otkrio i ostatke palate sa zidovima debljine oko pet metara iz perioda Šeste dinastije, kao i nekoliko statua, papirusa, ostatke drveća, kožnu odjeću i obuću

11505 pregleda 2 komentar(a)
Dio nalazišta, Foto: Reuters
Dio nalazišta, Foto: Reuters

Više od 2.000 mumificiranih glava ovnova iz doba Ptolomejida otkriveno je u hramu Ramzesa II u drevnom gradu Abidosu na jugu Egipta, saopštilo je egipatsko Ministarstvo za antikvitete i turizam.

Na lokalitetu poznatom po hramovima i nekropolama, tim američkih arheologa sa Univerziteta Njujork ekshumirao je i mumije ovaca, pasa, koza, krava, gazela i mungosa, navodi se u saopštenju.

Ova otkrića će omogućiti da se sazna više o hramu Ramzesa II i aktivnostima koje su se tamo odvijale između izgradnje hrama za vrijeme Šeste dinastije Starog kraljevstva, između 2374. i 2140. prije nove ere, i perioda Lagida odnosno Ptolemejida, od 323. do 30. prije nove ere.

Jedna od pronađenih glava
Jedna od pronađenih glavafoto: Reuters

Glave ovnova su se prinosile kao darovi što ukazuje na "kult Ramzesa II koji se slavio 1.000 godina nakon njegove smrti", navode naučnici.

Pored ostataka mumificiranih životinja, tim naučnika je otkrio i ostatke palate sa zidovima debljine oko pet metara iz perioda Šeste dinastije, kao i nekoliko statua, papirusa, ostatke drveća, kožnu odjeću i obuću.

Abidos, 550 kilometara južno od Kaira, s ogromnim grobljima i hramovima iz najranijeg perioda starog Egipta, bio je poznat po spomenicima u čast Ozirisa, boga podzemlja.

Bonus video: