Pohod na Jupiterove ledene satelite: šta bi trebalo da znate

Misija ima za cilj da otkrije da li bi na Ganimedu, Evropi ili Kalistu bio moguć život, odnosno da li je na ovim satelitima postojao život u prošlosti

8869 pregleda 0 komentar(a)
Jupiter (ilustracija), Foto: Shutterstock
Jupiter (ilustracija), Foto: Shutterstock

Evropska svemirska agencija danas u orbitu šalje satelit da istraži Jupiter i tri njegova najveća i najintrigantnija mjeseca. Evo šta do sada znamo o toj planeti.

Ova velika misija biće lansirana iz svemirske baze u gradu Kuruu u Francuskoj Gvajani u Južnoj Americi. Evropska svemirska agencija (ESA) šalje satelit pod nazivom Jupiter Ajsi Muns Eksplorer (JUICE) kako bi istražila tri Jupiterova ledena mjeseca – Ganimed, Evropu ili Kalisto.

Još uvijek ne zvuči previše uzbudljivo? Onda imajte na umu da je jedan od ciljeva misije da okarakteriše ova tri mjeseca i kao „planetarne objekte i moguća staništa“, navodi ESA. Drugim riječima, misija ima za cilj da otkrije da li bi na Ganimedu, Evropi ili Kalistu bio moguć život, odnosno da li je na ovim satelitima postojao život u prošlosti.

Lansiranje je prvobitno bilo zakazano za četvrtak, ali je odloženo zbog opasnosti od udara groma u Kuruu.

Ako stvari budu išle po planu, JUICE će na Jupiter stići u julu 2031. godine. Dug put od osam godina. Planirano je da u svemiru ostane i prikuplja informacije do decembra 2035.

Evo još nekoliko uzbudljivih činjenica.

Jupiter, najveća planeta Sunčevog sistema

Jupiter je najveća planeta u našem Solarnom sistemu. Njegova masa je dvostruko veća od mase svih ostalih planeta zajedno. Kako NASA kaže: „Ako bi Zemlja bila veličine [novčića od] pet centi, Jupiter bi bio otprilike kao košarkaška lopta.“

Zahvaljujući svojoj veličini, Jupiter ima snažno magnetno polje. Jedan od ciljeva misije JUICE-a jeste da istraži kako to utiče na ledene satelite koji ga okružuju.

Iako će se misija fokusirati na tri Jupiterova mjeseca, njih ima mnogo više. Do sada je potvrđeno da oko ove planete kruži čak 95 prirodnih satelita.

Sateliti u fokusu misije

Ganimed, Kalisto, Evropa i Io su Jupiterovi sateliti koje je otkrio italijanski astronom Galileo Galilej 1610. godine i poznati su kao četiri „Galilejeva mjeseca“. To su bili prvi objekti pronađeni u našem Solarnom sistemu koji su kružili oko nekog tijela koje nije Sunce ili Zemlja.

Sva tri satelita nazvana su po likovima iz grčke mitologije. Ganimed je, navodno, bio najljepši smrtnik na Zemlji kog su bogovi oteli kako bi Zevsu služio vino na Olimpu. Kalisto je bila nimfa koju je boginja Hera prvo iz osvete pretvorila u medvjeda, a potom je Zevs, kako bi je spasio, pretvorio u sazvežđe Veliki medvjed. Evropa je bila majka kralja Minosa s Krita i Zevsova ljubavnica.

Bonus video: