Prvi operativni satelit iz Kenije lansiran u orbitu

Raketa Falkon-9 poletjela je jutros iz američke baze u Vandenbergu u Kaliforniji, prije nego što je sat kasnije rasporedila nekoliko desetina satelita, uključujući kenijski Taifa-1

2198 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prvi operativni satelit Kenije pušten je u orbitu raketom američke kompanije SpejsEks koja je poletjela iz američke savezne države Kalifornije.

Lansiranje, prvobitno zakazano za prošli ponedjeljak uveče, odloženo je nekoliko puta tokom nedjelje zbog loših vremenskih uslova.

Raketa Falkon-9 poletjela je jutros iz američke baze u Vandenbergu u Kaliforniji, prije nego što je sat kasnije rasporedila nekoliko desetina satelita, uključujući kenijski Taifa-1.

Kenijski satelit bi trebalo da obezbijedi podatke iz oblasti poljoprivrede i životne sredine u Keniji, koji će biti dragocjeni za budućnost te istočnoafričke zemlje koja trenutno ima veliku sušu.

Kenijsko Ministarstvo odbrane i Kenijska svemirska agencija (KSA) prošle nedjelje su ocijenili da satelit predstavlja "važan korak" koji bi trebalo da podstakne "nastajuću svemirsku ekonomiju Kenije".

"Imamo direktnu korist od istraživanja svemira i moći ćemo da poboljšamo sigurnost hrane", rekao je za Frans pres kenijski inženjer Patern Odhiambo.

Prema njegovim rečima, satelitski snimci će omogućiti "visokokvalitetne podatke posmatranja Zemlje, koji će pomoći predviđanjima prinosa usjeva".

Bonus video: