Tokijska kompanija izgubila kontakt sa svojom letjelicom koja je trebalo da sleti na Mjesec

Da je letjelica sletjela ta kompanija bi bila prva privatna kompanija koja bi uspjela slanje letjelice na Mjesec

6222 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Japanska kompanija izgubila je kontakt sa svojom svemirskom letjelicom neposredno prije nego što je trebalo da sleti na Mjesec, i navela da je po svemu sudeći misija propala.

Komunikacija sa letjelicom je prekinuta večeras kada se ona spuštala poslednjih 10 metara brzinom od oko 25 kilometara na sat. Kontrolori leta su gledali nijemo u svoje ekrane u Tokiju dok su minuti prolazili bez vijesti sa letjelice, što je pretpostavka da se srušila.

"Moramo da pretpostavimo da nismo mogli da završimo slijetanje na površinu Mjeseca", rekao je Takeši Hakamada, osnivač i generalni direktor kompanije Ajspejs.

Da je letjelica sletjela ta kompanija bi bila prva privatna kompanija koja bi uspjela slanje letjelice na Mjesec.

Samo tri vlade su uspješno poslale svoje letjelice na Mjesec, Rusija SAD i Kina. Izraelska neprofitna kompanija pokušala je slijetanje na Mesec 2019. ali njena svemirska letelica je uništena pri slijetanju.

Japanska letjelica od 2,3 metara nosila je mini lunarni rover za Ujedinjene Arapske Emirate i robot kao igračku iz Japana namijenjen da se kreće po lunarnoj prašini. Na njoj su bili i predmeti privatnih osoba.

Letjelica nazvana Hamed Hakuto, japanski za bijeli zec, je ciljala krater Atlas u sjeveroistočnom dijelu bliže strane Mjeseca, širok 87 kilometara i dubok oko dva kilometra.

Ona je išla dugim zaobilaznim putem do Mjeseca poslije polijetanja u decembru, i slala slike Zemlje dok je putovala. Letjelica je ušla u orbitu Mjeseca 21. marta.

Kompanija "Ajspejs" osnovana 2010. godine nada se da će moći da ostvaruje dobit kao taksi servis za Mjesec za druge firme i organizacije.

Osnivač Hakamada rekao je da se druga misija već priprema za iduću godinu.

Bonus video: