Veliki uspjeh vještačke inteligencije u borbi protiv superbakterija

Istraživači u Kanadi i SAD-u kažu da AI ima moć ubrzati otkriće novih lijekova

5895 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naučnici su upotrijebili vještačku inteligenciju (AI) kako bi otkrili novi antibiotik koji može ubiti smrtonosnu vrstu superbakterije, prenosi u četvrtak BBC.

Vještačka inteligencija je pomogla suziti hiljade potencijalnih hemikalija na svega nekoliko za testiranje u laboratoriju.

Rezultat je ispao potentni, eksperimentalni antibiotik zvani abaucin, kojem će trebati daljnja testiranja prije nego što se počne koristiti.

Istraživači u Kanadi i SAD-u kažu da AI ima moć uvelike ubrzati otkriće novih lijekova.

To je posljednji u nizu primjera kako alati vještačke inteligencije mogu biti revolucionarna snaga u nauci i medicini, prenosi N1.

Antibiotici ubijaju bakterije, no nedostatak je novih lijekova već decenijama, a bakterije postaje sve teže liječiti, kako stvaraju otpor na postojeće lijekove.

Godišnje umre više od milion ljudi od infekcija koje odolijevaju liječenju antibioticima.

Istraživači su se fokusirali na jednu od najproblematičnijih vrsta bakterija – Acinetobacter baumannii – koja može inficirati rane i uzrokovati upalu pluća.

Radi se o jednoj od tri superbakterije koje je Svjetska zdravstvena organizacija identifikovala kao “kritičnu” prijetnju.

Često ne reagira na razne antibiotike i problem je za bolnice i staračke domove, gdje može preživjeti na površinama i medicinskoj opremi.

Liječnik Džonatan Stouks, sa Univerziteta McMaster, opisuje bakteriju kao “javnog neprijatelja broj jedan” i kaže kako je vrlo često otporna na gotovo svaki antibiotik.

Sljedeći korak je usavršavanje lijeka u laboratoriji i potom sprovođenje kliničkih ispitivanja. Očekuje da bi prvi antibiotici u čijem će razvoju pomoći AI mogli stići 2030.

Zanimljivo je da ovaj eksperimentalni antibiotik nije imao učinka na druge vrste bakterija i djeluje samo na A. baumannii.

Mnogi antibiotici ubijaju bakterije bez razlike. Istraživači vjeruju da će preciznost abaucina otežati pojavu rezistencije na lijekove i dovesti do manje nuspojava.

Bonus video: