Podgoričanin osmislio dodatak aplikacijama za komunikaciju: Štedi vrijeme, a ima široku primjenu

Maturant Elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” iz Podgorice Vasilije Vujović osmislio massenger-bota koji će pomoći digitalizaciji usluga u svakodnevnom životu

18119 pregleda 204 reakcija 11 komentar(a)
Messenger-bot omogućiće lakšu komunikaciju, Foto: Ilustracija
Messenger-bot omogućiće lakšu komunikaciju, Foto: Ilustracija

Na aplikacijama za komunikaciju poput Vibera, Telegrama, Whatsappa, Messengera uskoro će biti dostupni botovi koji treba da posluže kao prvi korak digitalizacije usluga u svakodnevnom životu. Ovaj projekat koji će nositi naziv TeleChat osmislio je maturant Elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” iz Podgorice Vasilije Vujović.

Digitalni proizvod zamišljen je tako da štedi vrijeme i energiju korisnika i može imati široku primjenu, prvenstveno u turizmu, koji je strateška ekonomska grana u Crnoj Gori. “Upravljanje biznisom i zahtjevima klijenata sa jedne strane, komunikacija sa restoranima, plažama, noćnim klubova, taxi udruženjima i sličnim preduzećima sa druge strane, će biti znatno olakšana zahvaljujući ovom botu”, ističe Vujović.

Vujović
Vujovićfoto: Nikola Čović

Kako je osmišljen da radi dodatak aplikacijama Viber, Whatsapp, Telegram?

Integrisanje kao i samo korišćenje naših messanger-botova je krajnje jednostavno, dovoljno je samo ispratiti link ili QR code koji vas odmah vodi do predviđenog messenger pomoćnika (bota) koji ostaje sačuvan kao običan kontakt sa kojim možete komunicirati kada god je to potrebno.

Da li mora posebno da se instalira ili se aplikacije moraju apdejtovati?

Korišćenje ovih botova ne zahtijeva nista dodatno. Da se nadovežem i na prethodni odgovor, upotreba je kao kod obilnog čhata. Jedna od glavnih prednosti ovog softvera je to što ga je lako integrisati i koristiti u aplikacijama koje koristimo svakodnevno.

Najavio si da ovaj massenger-bot treba da pomogne u svakodnevnom životu. Na koji način?

Cilj je da se ubrza i olakša život preduzetnicima i njihovim klijentima nevažno u kojoj oblasti i industriji. Ipak posebno bih izdvojio turizam. Njegov osnovni zadatak je da uprosti komunikaciju klijenata sa biznisima u raznim oblastima. Na primjer, tu su ako pričamo o turizmu razne ekskurzije, ulaznice, narudžba taksi vozila, rezervacije u restoranima itd. Sve ovo za korisnika će raditi bot. Naravno mogućnosti su u velikom smislu te riječi neograničene. Ono što je sada naš zadatak je da postavimo osnovu, a kasnije kroz potrebe i zahtjeve tržišta nadograđujemo ovo rješenje novim funkcijama.

Kažeš da će massenger-bot omogućiti i lakšu komunikaciju sa turistima. Za šta je sve namijenjen?

Jednostavna integracija i upotreba je upravo zašto smatram da su turisti budući korisnici ovog rješenja u prvom redu. Automatizacijom svih procesa i usluga koje su potrebne turistima kao i komunikacija sa njima značiće da će preko ovih botova odmah imati pristup svim informacija koje su im potrebne na upit, kao i mogućnost rezervacija usluga koje sam već pomenuo. Tu je i mogućnost komunikacije na više jezika. Ako bismo ovo posmatrali kroz konkretan primjer, recimo da klijent (turista u ovom slučaju) želi da ode na određenu plažu ili restoran, softver će za njega sam rezervisati mjesto, ukoliko je potrebno poslati narudžbinu za hranu i piće, zatim sam naručiti taksi vozilo sa jasnim instrukcijama. Ovo čitav proces svodi na nekoliko klikova.

Hoće li ovaj dodatak biti fokusiran samo na Crnu Goru, ili će moći da se isti skine i integriše u aplikacije širom svijeta?

Naravno, kao softversko rješenje, ništa nas ne sprečava da idemo i van granica naše zemlje ukoliko se pokaže da može da odgovori potrebama tržišta drugih država. Prednost je to što je vrlo lako prilagodiv svakom tržištu i industriji, pa ima veliki potencijal za širu upotrebu.

Bonus video: