U Jadranskom moru pronađena živa palastura, naučnici utvrđuju koje je vrste

Pinna rudis živi u pukotinama stjenovitog dna, bodlje na ljušturama su joj robusnije i smještene u pet do osam redova, crvenkaste ili smeđe boje

13929 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Živa palastura (morska školjka) pronađena je u Istri, u moru kod Banjole, javio je pulski Aquarium, ističući da tek treba utvrditi o kojoj se vrsti radi.

U saradnji s PMF-om i stručnjacima iz Španije još će se tačno utvrditi kojoj vrsti pripada jedinka, a pretpostavlja se da se radi o Pinni nobilis ili Atrini fragilis“, saopštio je akvarijum na svojoj Fejsbuk stranici, prenosi N1.

Živu palasturu kraj Bumbišta (Banjole) uočili su na 17 metara dubine 13. juna saradnici iz Austrije Feliks Hops i Sabina M. Probst iz organizacije DiveDickt.

U Jadranu trenutno obitavaju tri vrste palastura – Pinna nobilis, Pinna rudis i Atrina fragilis koje se razlikuju po veličini i zaštićene su zakonom.

Pinna nobilis ima važnu ulogu u ekosisitemu kao filtrator mora, a na njenim ljušturama obitavaju brojne vrste. Trouglastog je oblika, zaobljena pri vrhu, bodlje su joj nježne i gusto raspoređene i izraženije. U Jadranskom moru se najčešće može pronaći na dubini od dva do 30 metara.

Atrina fragilis ima tanku i krhku ljušturu, trouglasti oblik, ali za razliku od plemenite periske je ravnija na vrhu, ljušturice nemaju bodlje već se mogu vidjeti koncentrične linije rasta. Poput plemenite periske, živi zakopana na pjeskovito-muljevitom dnu unutar livada morskih cvjetnica. U Istri je vrlo česta, i najčešće se može naći na dubini ispod 25 metara.

Pinna rudis živi u pukotinama stjenovitog dna, bodlje na ljušturama su joj robusnije i smještene u pet do osam redova, crvenkaste ili smeđe boje.

Bonus video: