Naučnici otkrili da mužjaci majmuna imaju češće odnose sa istopolnim partnerima nego sa ženkama

Istraživanje je pokazalo da muški majmuni koji su se upuštali u međusobne polne odnose često su podržavali svog partnera u tučama. Ali ti mužjaci se nisu upuštali isključivo u homoseksualne odnose, nego i u heteroseksualne

10083 pregleda 14 komentar(a)
Makaki majmun (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Makaki majmun (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Posmatrajući grupu rezus makakija tokom trogodišnjeg razdoblja u Puerto Riku, naučnici sa Imperial koledža u Londonu otkrili su da se mužijaci češće upuštaju u seks s istim polom nego sa suprotnim.

Istraživači su izvijestili da je 72 odsto od 236 mužijaka majmuna ili zaskočilo druge mužijake ili su bili zaskočeni od strane drugih mužjaka, dok je samo 46 odsto učestvovalo u heteroseksualnim polnim odnosima, prenosi N1.

Među naučnicima kruže razne teorije. Neki tvrde da je to zbog nedostatka ženki, a neki da to predstavlja dominaciju ili je pak jednostavno način opuštanja, prenosi Science Alert.

Ali istraživači vjeruju da njihova zapažanja zapravo podupiru potpuno novu teoriju – da mužijaci koji se upuštaju u homoseksualne odnose imaju evolucijsku prednost u odnosu na svoje heteroseksualne kolege.

Muški biseksualni majmuni imaju evolucijsku prednost

Istraživanje je pokazalo da muški majmuni koji su se upuštali u međusobne polne odnose često su podržavali svog partnera u tučama. Ali ti mužjaci se nisu upuštali isključivo u homoseksualne odnose, nego i u heteroseksualne.

Istraživači su otkrili da biseksualni makakiji imaju više potomaka nego heteroseksualni mužjaci.

“Oni stvaraju veze i pomažu jedni drugima u tučama”, rekao je Vinsent Savolainen, biolog i glavni autor studije.

“Ideja je da ako to čine, onda bi takođe mogli da imaju pristup većem broju ženki i imati više beba”, dodao je. Istraživači su takođe došli do zaključka da će se i bebe biseksualnih makakija ponašati isto.

Bonus video: