U avgustu još jedan pun Mjesec, šarena kiša meteora, asteroid...

Predviđa se da će godišnja kiša meteora Perzeida dosegnuti vrhunac oko 13. avgusta

16816 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Avgust ove godine poseban je po broju događaja koje ćemo moći vidjeti na noćnom nebu. Nakon velikog punog Mjeseca na početku avgusta, moći ćemo ispratiti veliku kišu meteora kao i završni puni Mjesec (što je velika rijetkost da se desi u istom mjesecu).

12 - 13. avgust: Vrhunac kiše meteora Perzeidi

Predviđa se da će godišnja kiša meteora Perzeida dosegnuti vrhunac oko 13. avgusta. Prema EarthSky-ju, Mjesec će biti oko 10 posto osvijetljen tokom ovogodišnjeg vrhunca. Perzeidi se postupno penju do vrhunca, a zatim padaju prilično brzo. Takođe imaju tendenciju da jačaju u broju kako se noć pretvara u rane jutarnje sate. Još jedan bonus je to što su ti meteori često šareni, piše N1.

Ovu kišu meteora često je najbolje vidjeti prije zore. Uz tamno nebo bez mjeseca, može biti vidljivo do 90 meteora na sat. Ove godine, svjetlost polumjeseca u opadanju neće smetati Perzeidima.

24. avgust: Mjesec okultizira Antares

U ovom rijetkom događaju, Mjesec će proći ispred zvijezde Antares (Alpha Scorpii), stvarajući lunarnu okultaciju za koju se očekuje da će biti vidljiva u Meksiku, susjednim Sjedinjenim Državama i Kanadi. Za one u istočnom vremenu, okultacija će započeti nestankom Antaresa (Alpha Scorpii) iza Mjeseca oko 22:52.

Ovaj će mjesec biti 25 dana nakon mladog mjeseca i 57 posto je osvijetljen. Antares (Alpha Scorpii) će nestati iza najmračnije strane Mjeseca i zatim se ponovno pojaviti iza osvijetljene strane.

26. avgust: Asteroid 8 Flora u opoziciji

Kako ga dva mjeseca i omiljena meteorska kiša ne bi zaobišli, asteroid 8 Flora bit će vidljiv u sazviježđu Vodolije i biće smješten znatno iznad horizonta veći dio u noći 26. avgusta, piše Popsci.

Asteroid 8 Flora prečnika 145 kilometara dosegnuće svoju najvišu tačku na nebu oko ponoći po lokalnom vremenu gdje god se nalazili na Zemlji. Prema istočnom vremenu, bit će vidljiv između 22:42 i 3:43 ujutro, prema In the Sky.

Asteroid 8 Flora najveći je kamen u porodici asteroida Flora i nazvan je po rimskoj božici cvijeća i vrtova.

30. avgust: Puni plavi supermjesec

Osmi mjesec u godini će završiti Plavim Mjesecom, terminom koji se obično koristi za mjesec koji ima dva puna Mjeseca kao što je ovaj avgust. Prema NASA-i, javljaju se jednom svake dvije do tri godine i obično nisu plave boje. Mjeseci s plavom bojom “posljedica su kapljica vode u vazduhu, određenih vrsta oblaka ili čestica koje su prirodne katastrofe izbacile u atmosferu, poput vulkanskog pepela i dima”,

Plavi Mjesec će dostići vrhunac osvjetljenja u 21:36. EDT u srijedu, 30. augusta. Ovaj puni Mjesec takođe će biti najbliži, najveći i najsjajniji puni supermjesec u godini. Bit će 222.043 mjesečeve milje od Zemlje, što je prilično blizu. Puni supermjesec neće biti bliže do septembra 2025.

Ista pravila gledanja u nebo koja se primjenjuju na gotovo sve aktivnosti posmatranja svemira ključna su ovog mjeseca: idite na mračno mjesto dalje od svjetala grada i pustite oči da se priviknu na tamu oko pola sata.

Bonus video: