Poznati putnici na prvom svemirskom turističkom letu kompanije Virdžin Galaktika

Putovanje je organizovano za prikupljanje sredstva za neprofitnu organizaciju Space for Humanity koja nastoji poslati obične građane u svemir kako bi im se pružila "veća perspektiva" u pogledu izazova sa kojima se Zemlja suočava

8964 pregleda 4 komentar(a)
Osnivač Virdžin Galaktika Ričard Brenson, Foto: Reuters
Osnivač Virdžin Galaktika Ričard Brenson, Foto: Reuters

Osamdesetogodišnji bivši olimpijac sa Parkinsonovom bolešću biće jedan od tri putnika na prvom svemirskom turističkom letu kompanije Virdžin Galaktika koji polijeće u četvrtak.

Džon Godvin iz Njukasla pridružiće se Kiši Šahef (46) i njenoj ćerki Anastati Mejrs (18), koja studira fiziku u Aberdinu na 90-minutnom putovanju.

Dvije žene biće prve majka i ćerka koje će putovati u svemir nakon što su osvojile željeno mjesto u nagradnoj igri, dok je Godvin osigurao svoje mjesto prije 18 godina kada je kupio kartu vrijednu 250.000 dolara.

Nakon polijetanja u 16 časova iz Novog Meksika u SAD-u VSS Unity će se odvojiti od matičnog broda VMS Eve i odvešće ih u suborbitalni svemir, gdje će nakratko doživjeti bestežinsko stanje, gledajući unatrag prema Zemlji, prenosi N1.

Putovanje je organizovano za prikupljanje sredstva za neprofitnu organizaciju Space for Humanity koja nastoji poslati obične građane u svemir kako bi im se pružila "veća perspektiva" u pogledu izazova sa kojima se Zemlja suočava.

Putnicima će se pridružiti instruktorka astronauta Bet Mos.

U junu osnivač Virdžin Galaktika Ričard Brenson uspješno je završio prvi komercijalni svemirski let kompanije. Tim letom italijanski astronauti poslati su u svemir kako bi proveli niz naučnih eksperimenata.

Kompanija prvu privatnu astronautsku misiju najavila je za četvrtak Galactic 02.

Bonus video: