Uspješno izveden svemirski turistički let Virdžin Galaktika

Troje putnika - Džon Godvin (80), Kiši Šahef (46) i njena ćerka Anastati Mejrs (18) - proveli nekoliko minuta u svemiru, odakle su mogli da se dive zakrivljenosti Zemlje i kratko da lebde u bestežinskom stanju

9089 pregleda 158 reakcija 1 komentar(a)
Foto: press.virgingalactic.com
Foto: press.virgingalactic.com

Prvi putnici koje prevozi američka kompanija Virdžin Galaktik stigli je večeras u svemir, saopštila je kompanija.

Virdžin Galaktik osnovao je milijarder Ričard Brenson koji je tako ispunio obećanje koje je dao prije 20 godina.

Troje putnika - Džon Godvin (80), Kiši Šahef (46) i njena ćerka Anastati Mejrs (18) - proveli su nekoliko minuta u svemiru, odakle su se mogli da se dive zakrivljenosti Zemlje i kratko da lebde u bestežinskom stanju, pokazuje video prenos kompanije.

Misija nazvana Galactic 02 je drugi komercijalni let kompanije, nakon prvog, realizovanog krajem juna.

Ogromni avion-nosač poletio je s konvencionalne piste u Novom Meksiku i nakon faze uspona lansirao letjelicu na raketni pogon koja liči na veliki privatni avion, prenosi agencija Hina.

Avion je zatim uključio svoj motor i ubrzavao vertikalno dok nije premašio visinu od 80 kilometara - što američka vojska smatra granicom od koje počinje svemir. Letjelica je dostigla visinu od 88 kilometara, rekao je komentator u direktnom video prenosa.

Brod se ubrzo počeo spuštati lebdeći, a zatim je sletio na istu pistu. Šahef i njena ćerka Mejrs s Kariba osvojile su kartu na takmičenju koje je organizovao Virdžin Galaktik.

Godvin je osigurao svoje mjesto prije 18 godina kada je kupio kartu vrijednu 250.000 dolara.

Bonus video: