Novo otkriće baca svjetlo na život robova u Pompeji u starom Rimu

U sobi su se nalazila dva kreveta od kojih je samo jedan imao neku vrstu madraca, dva mala ormarića i nekoliko urni i keramičkih posuda u kojima su pronađeni ostaci miševa i pacova

7297 pregleda 41 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Arheolozi su otkrili malu spavaću sobu u rimskoj vili u blizini Pompeje koju su gotovo sigurno koristili robovi, što baca novo svjetlo na njihov nizak status u antici, objavilo je italijansko ministarstvo kulture.

Prostorija je pronađena u vili Civiti Giuiliani, koja se nalazi oko 600 metara sjeverno od Pompeje, koju je uništila vulkanska erupcija Vezuva prije gotovo 2000 godina.

U sobi su se nalazila dva kreveta od kojih je samo jedan imao neku vrstu madraca, dva mala ormarića i nekoliko urni i keramičkih posuda u kojima su pronađeni ostaci miševa i pacova, piše agencija Rojters.

Pompeja otkriće
foto: Reuters

"Te pojedinosti još jednom naglašavaju uslove siromaštva i slabe higijene u kojima su živjeli niži slojevi društva u to vrijeme", objavilo je ministarstvo.

Nisu pronađeni ostaci brava ili lanaca za vezivanje stanovnika sobe. Iskopavanja u toj vili sprovedena su 1907. - 1908. i ponovno od 2017. godine, kada je policija shvatila da su lokaciju opljačkali ilegalni kopači, prenosi agencija Hina.

Pompeja otkriće
foto: Reuters

Pompeju i okolinu prekrio je debeli sloj vulkanskog pepela kada je 79. godine nove ere erumptirao Vezuv, usmrtivši hiljade Rimljana.

Bonus video: