Institut za vještačku inteligenciju Srbije i FON ozvaničili saradnju

Najavljen prvi AI Master Class i konkurs za stipendije

1993 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Istraživačko-razvojni institut za vještačku inteligenciju Srbije
Foto: Istraživačko-razvojni institut za vještačku inteligenciju Srbije

Institut za vještačku inteligenciju Srbije i Fakultet organizacionih nauka (FON) ozvaničili su saradnju potpisivanjem strateškog sporazuma koja će, kako je saopšteno, omogućiti realizaciju velikog broja naučno-istraživačkih projekata i programa iz oblasti vještačke inteligencije.

U okviru programa zajedničke saradnje najavljen je prvi AI Master Class pod nazivom "Regulisanje veštačke inteligencije: pravni i etički izazovi". Taj program je, kako se navodi, organizovan pod pokroviteljstvom srpskog Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti, SHARE Fondacije, kao i uz podršku brojnih partnera iz privrede.

"Tokom oktobra, novembra i decembra 2023. godine, u četiri edukativna bloka, polaznici će imati jedinstvenu priliku da detaljnije istraže temu vještačke inteligencije, njene pravne i etičke izazove kroz kombinaciju teorijskih i praktičnih sesija: 12. i 13. oktobar - Naučno-tehnološki park, Novi Sad; 26. i 27. oktobar - Fakultet organizacionih nauka, Beograd; 16. i 17. novembar - Fakultet organizacionih nauka, Beograd; 7. i 8. decembar - Naučno-tehnološki park, Novi Sad", navodi se u saopštenju.

Predavanja i radionice će, dodaju, ukazati važnost uloge primjene vještačke inteligencije u poslovnom okruženju i izazove u kontekstu zaštite podataka o ličnosti, informacione bezbjednosti, intelektualne svojine i zabrane diskriminacije. Posebna pažnja će biti posvećena novom pravnom okviru upotrebe vještačke inteligencije kako na evropskom nivou tako i u Srbiji.

"Više od 70 predavača iz zemlje i inostranstva uključeno je u realizaciju programa, donoseći bogato iskustvo i ekspertizu iz različitih oblasti vještačke inteligencije. Program će omogućiti povezivanje sa predstavnicima iz ove oblasti, razmjenu ekspertize i doprinos stvaranju održivog i odgovornog okruženja za primjenu vještačke inteligencije", ističe se.

Više informacije dostupno je na sljedećem veb sajtu.

U cilju doprinosa razvoju te oblasti obezbijeđen je izvjestan broj stipendija za predstavnike javnog, pravosudnog, civilnog, inovacionog i naučno-istraživačkog sektora kao i medija. Svi detalji o procesu prijave za stipendije dostupni su na sljedećem linku.

Bonus video: