Najveći uzorak s asteroida u svemiru prizemljen u SAD: "Putovanje od milijardu milja je okončano"

Američka svemirska agencija procjenjuje da uzorak, uzet 2020. s Benua, sadrži oko 250 grama materijala, što je mnogo više od dva prethodna dijela asteroida koja su donijele japanske misije.

13175 pregleda 2 komentar(a)
Kapsula u kojoj se nalazi uzorak, Foto: Reuters
Kapsula u kojoj se nalazi uzorak, Foto: Reuters

Najveći uzorak s asteroida u svemiru i prvi do kojeg je NASA došla, prizemljen je u nedjelju u pustinji u američkoj saveznoj državi Juta, sedam godina poslije lansiranja misije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Putovanje od milijardu milja do asteroida Benu i nazad je okončano ", rekao je komentator na NASA-inom direktnom video prenosu slijetanja.

Američka svemirska agencija procjenjuje da uzorak, uzet 2020. s Benua, sadrži oko 250 grama materijala, što je mnogo više od dva prethodna dijela asteroida koja su donijele japanske misije.

Benu
foto: Reuters

Svemirska letjelica Oziris-Reks (Osiris-Rex) izbacila je kapsulu s uzorkom s udaljenosti od oko 100.000 kilometara. Mala kapsula je sletjela četiri sata kasnije na vojno zemljište, dok je letjelica krenula za drugim asteroidom.

Naučnici procjenjuju da kapsula sadrži najmanje jednu šolju materijala s asteroida Benu bogatog ugljenikom, ali se neće znati sa sigurnošću dok se kapsula ne otvori.

Japan, jedina druga zemlja koja je vratila uzorke asteroida, prikupio je oko kašičicu materijala u dvije misija do asteroida.

Benu
foto: Reuters

Uzorak s Benua je najveća količina materijala prikupljena s distance veće od puta do Mjeseca. Budući da je riječ o elementima iz vremena poslije postanka Sunčevog sistema prije 4,5 milijardi godina, uzorci će pomoći naučnicima da bolje razumiju kako su se formirali Zemlja i život na njoj.

Oziris-Reks krenuo je u misiju vrednu milijardu dolara 2016. Stigao je do Benua dvije godine kasnije i, koristeći usisivač sa dugom cijevi, prikupio je materijal s male okrugle svemirske stijene 2020.

Administrator NASA-e Bil Nelson rekao je da će uzorci pružiti "izvanredan uvid u početke našeg Sunčevog sistema".

Benu
foto: Reuters

"Ti uzorci će pomoći u razumijevanju ranog hemijskog sastava Sunčevog sistema, nastanka vode i molekula na kojima se zasniva život", rekao je astronom Danijel Braun s Univerziteta Notingem Trent u Velikoj Britaniji.

Uzorci će biti odvezeni u ponedjeljak ujutro u novu laboratoriju u NASA-inom svemirskom centru Džonson u Hjustonu. U zgradi se već nalaze stotine kilograma mjesečevog kamenja koje su sakupili astronauti Apola pre više od pola vijeka.

Otvaranje kapsule s uzorcima u Hjustonu u narednih dan-dva biće "pravi trenutak istine", s obzirom na neizvjesnost o količini koja se nalazi unutra, rekao je uoči prizemljenja vodeći naučnik misije, Dante Loreta s Univerziteta u Arizoni.

Inženjeri procjenjuju da kapsula sadrži 250 grama materijala s Benua, plus ili minus 100 grama. Čak i ako je reč o donjoj granici procjena, biće premašeni minimalne zahtjeve misije, rekao je Loreta.

Benu, prečnika oko pola kilometra, kruži oko Sunca i trenutno je udaljen od Zemlje oko 81 milion kilometara, Benu je oko jedne trećine milje (pola kilometra) u prečniku, otprilike veličine Empajer stejt bildinga, ali u obliku vrha. Vjeruje se da je to slomljeni fragment mnogo većeg asteroida.

Proučavanje materijala s Benua može biti posebno korisno krajem sljedećeg vijeka.

Očekuje se da će se Benu opasno približiti Zemlji 2182. verovatno dovoljno blizu da udari u nju. Uzorci koje je prikupio Oziris-Reks će pomoći u pokušaju skretanja asteroida, rekao je Loreta.

Bonus video: