Počeo XI Festival Dani nauke i inovacija 2023

Dobrodošli na Festival DANI NAUKE I INOVACIJA 2023 - naše 11. zajedničko "putovanje kroz znanje" kroz gotovo 100 aktivnosti u 15 crnogorskih gradova, koje će svim putnicima – posjetiocima i učesnicima Festivala, ali i organizatorima – omogućiti da iskuse nešto novo.

10325 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FIVE G
Foto: FIVE G

Tokom četiri festivalska dana, na najljepši način ćemo slaviti sveprisutnu nauku i inspirativne inovacije, kroz brojne i raznovrsne programske sadržaje – izložbe, sajmove, prezentacije projekata, predavanja istaknutih naučnika, panel diskusije, interaktivne radionice, hakatone itd.

Intrigantnom i edukativnom postavka Muzeja iluzija iz Beograda koja govori o tome da nauka itekako može biti zabavna, kao i da je za sve uzraste - od 3-103 godine, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepnaović je i zvanično otvorila Festival. Izložba očekuje sve stanovnike Glavnog grada za vrijeme trajanja manifestacije i ulaz je besplatan, a vjerujemo da će biti i onih koji će namjenski doći u Podgoricu i obići ovaj nesvakidašnji sadržaj.

Želja nam je da nauka izađe iz svojih laboratorija i biblioteka, da prošeta ulicama, trgovima, parkovima, muzejima, galerijama, našim lijepim planinama i morskom obalom, da se sretne i predstavi svima širom Crne Gore. Takođe želimo da naučno-istraživačke ustanove otvore svoja vrata svima koji su zainteresovani da osjete atmosferu i upoznaju radni ambijent istraživača. Planiramo da vas inovacije iznenade na mjestima gdje takve sadržaje ne očekujete, da vas privuku i inspirišu da i sami hrabro zakoračite na teren moći ideja.

Hoćemo da zajedno posmatramo zvijezde, uz pojašnjenja naših astronoma i budućih astro-fizičara, ali i da lansiramo mini-rakete pripremajući se za istraživanja svemira. Istovremeno učimo da čuvamo našu prirodu na ovoj planeti, upoznajući se sa blagom botaničke bašte i akvarijuma.

Posebnu pažnju tokom Festivala posvećujemo djeci i mladima – od predškolskog do univerzitetskog uzrasta – smatrajući izuzetno značajnim kako za njih, tako i za valjan razvoj cjelokupnog našeg društva, da im na vrijeme približimo i pomognemo da usvoje naučne i inovativne načine razmišljanja. A one koji su se već zaputili stazama nauke i inovacija, te ostvarili prve uspjehe na državnim takmičenjima, pohvaljujemo, kao i njihove nastavnike koji su ih nesebično uveli u čarobni svijet nauke i inovacija, i, ponoseći se njima, dajemo im priliku da svojim vršnjacima pokažu šta rade i koliko uživaju u tome.

U sklopu Festivala ćemo razgovarati sa ciljnim javnostima na različite teme u vezi politika u domenu nauke i inovacija, strateških, programskih i pravno-normativnih akata, vidova podrške i generalno sistema naučno-inovacione djelatnosti u Crnoj Gori, sve u želji da ga zajedno unapređujemo i usklađujemo sa savremenim svjetskim trendovima, a prije svega nastojeći da zadržimo dobru poziciju i čvrst korak naše države na putu EU integracija u domenu istraživanja i inovacija.

Glavni pokrovitelj Festivala, već drugu godinu za redom je Five Grupa koja je u mnogome doprinijela kvalitetu ovogodišnjeg Festivala, a koja će i sama uzeti učešće u festivalskom programu. Osim predstavljanja svojih aktivnosti njihov akcenat ove godine će biti na značaju koji IT, kao strateška grana privrede postavljena na zdravim temeljima, može imati po ekonomiju zemlje kroz jačanje domaćih kadrovskih kapaciteta, digitalizaciju javne uprave, kao i kreiranje poslovnog ambijenta povoljnog za privlačenje inostranih kompanija iz ove oblasti.

Detaljan program Festivala dostupan je na daninaukeiinovacija.me.

Vidimo se na Festivalu!