Bavljenje naukom prilika, a ne privilegija

Noći istraživača u Crnoj Gori, pod sloganom "Oblikuj budućnost", realizuje se u Podgorici, u sportskoj sali JU Gimnazije „Slobodan Škerović“, danas od 12 sati

6088 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Fondacija za promovisanje nauke PRONA i Prirodnjački muzej Crne Gore organizuju Evropsku Noć istraživača, projekat koji kroz program Horizon Europe finansira Evropska unija.

Projekat se istovremeno održava u preko 200 gradova Evrope. Glavni događaj Noći istraživača u Crnoj Gori, pod sloganom "Oblikuj budućnost", realizuje se u Podgorici, u sportskoj sali JU Gimnazije „Slobodan Škerović“, danas od 12 sati.

Promotivni događaji u okviru Evropske noći istraživača organizuju se širom Crne Gore, kako bi se široj populaciji, a prije svega mladima, približio raznoliki svijet nauke i pokazao njen uticaj na svakodnevni život i stimulisao interes za karijeru istraživača.

Dvanaestočasovni program, od podneva do ponoći, posvećen je nauci i naučnim dostignućima, kao i promjenama koje donose nove tehnologije dramatično mijenjajući svijet. Kroz eksperimente, interaktivne prezentacije, radionice, otvorene laboratorije, naučne tribine, naučna predavanja i izlete mladi ljudi imaju priliku da se upoznaju sa naučnim dostignućima.

Širom Crne Gore, naučnoistraživačke laboratorije biće otvorene za posjetioce, a o terminima će javnost biti obaviještena putem sajtova www.festival-nauke.me i www.prona.me. Izlagači na Festivalu Evropska Noć istraživača su predstavnici obrazovnih institucija, instituta, nevladinih organizacija, preduzeća, kao i samostalni istraživači – svi oni koji na interesantan način predstavljaju naučne i tehnološke principe na kojima počiva razvoj savremenog društva!

Sadržaji Festivala Evropska Noć istraživača prilagođeni su široj publici, što znači da su gledaoci svih uzrasta imati priliku da upoznaju mnoštvo prirodnih fenomena i procesa na razumljiv način.

Zanimljivi svijet algi, Ajkule Crne Gore, Arduino vježbe, Matematika kroz igru, Metrologija – nauka za svakodnevni život, Nauka i sport, LHC, Hemijski eksperimenti, VR tehnologija, 3D štampa, robotika, genetika, samo su neke od tema sa kojima će se susresti posjetioci Festivala.

U periodu od 12h do 20h posjetioci će imati priliku da uživaju u eksperimentalnim postavkama, demonstracijama prirodnih fenomena i tehnoloških inovacija.

U 18h biće upriličena ceremonija svečanog otvaranja gdje će govoriti predstavnici EU i koordinatori Festivala. Nakon toga slijedi naučni šou u izvedbi Milina Popovića. Naredni sati rezervisani su za panel diskusije, a od 20 časova biće upriličena panel diskusija na temu Pametna specijalizacija - razvojna šansa. Sat kasnije održaće se tribina "Sa istraživačkog fronta", a od 22 sata i panel diskusija Savremeni tehnološki horizonti gdje će govoriti Filip Šoć SESCG, Matija Miljanic 4Future i strimerka Nađa Rajković.

Nakon panel diskusija publika će moći da uživa u nastupu violinistkinje Verice Čuljković i DJ-a Danila Radusinovića.

Organizacioni tim se priprema da i ove godine zajedno sa posjetiocima svih generacija, iz svih krajeva Crne Gore, na najbolji način proslavi nauku.

Ulaz za sve posjetioce je slobodan, u skladu sa težnjom da bavljenje naukom postane prilika, a ne privilegija.

Bonus video: